franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

RTV-jevski eksekutor Matej Žunković dela

Deli na:

V teh dneh si bodo oddahnili predvsem številni sodelavci MMC-ja, kajti generalni direktor Marko Filli na zaslužen dopust pošilja svojega »eksekutorja iz noči dolgih nožev« Mateja Žunkovića. Dober mesec je namreč opravljal najbolj umazane čistke v okviru Multimedijskega centra.

Tehnični direktor, kot se sam imenuje in podpisuje, Matej Žunković , je postal znamenit v trenutku, ko je mimo svojih pooblastil in pristojnosti ter v nasprotju z zakonom posegel v delo uredništva MMC-ja.  Dobesedno čez noč je izvedel puč in odstavljal vse, ki so nasprotovali reorganizaciji, na njihovo mesto pa imenoval mladega in neizkušenega sindikalista – honorarnega sodelavca Lana Dečmana, ki je pred tem z vso vnemo podpiral in branil reorganizacijo.

Tedaj se je že zdelo, da so se čistke bolj ali manj na MMC-ju končale, saj so bili odstranjeni praktično vsi, ki so si upali misliti drugače, kot misli to vodstvo. Da ne bo nadaljnjih čistk in da bodo lahko opravljali svoje delo v uredništvu, kot od njih zahtevajo pogodbe, je redno zaposlenim po prvih čistkah sveto zagotavljal tudi Žunkovič sam.

Toda ne.  Kazen mora biti. In to vzgojna. Žunković je namreč ocenil, da bo v svoji pisarni sedel toliko časa, kolikor časa bo izvajal čistke. Ko je pripravljal plane za mesec marec, je redno zaposlenim, ki so nasprotovali reorganizaciji MMC-ja, enostavno zmanjšal obseg dela, njihovo delo pa naložil tistim zvestim honorarnim sodelavcem, ki so se pod mizo že dolgo časa pogajali z vodstvom, kako se s skupnimi močmi znebiti odgovornega urednika Urbanije. V tem oziru se je izkazala predvsem kolegica Aleksandra Kerin Kovač, ki ji je Urbanija po nemarnem dvignil urno honorarno postavko kar za 30 odstotkov.  Vsekakor si je to povišico tudi zaslužila. Delala je sicer bolj malo, je pa res rada zahajala na sestanke prav k Žunkoviću, kjer je posedala po cele ure. Kaj sta delala, ni zapisano v nobenem poročilu.

Kako bo Žunković zamenjavo redno zaposlenih s honorarnimi sodelavci pojasnil računskemu sodišču, je seveda povsem njegova stvar. In kako bo to pojasnil vsem odjemalcem  električne energije, ki od vodstva RTV pričakujejo skrajno racionalno ravnanje z denarjem, je seveda tudi povsem njegova stvar.

Ne glede na to, da se je Žunković izkazal kot odličen čistilec, pa se mu tla pod nogami majejo prav pri financah in investicijah. In to je pravzaprav njegova glavna težava. Kvalifikacija, da znaš vihteti metlo, je v obstoječi strukturi sicer nujen, vendar ne zadosten pogoj, da si tehnični direktor.

Programski svetnik Miran Lesjak je na zadnji seji programskega sveta tako že spraševal, kako je bilo s porabo razvojnih sredstev na otroškem portalu v okviru MMC-ja. Če bo le vztrajal pri svojem vprašanju in zahteval od vodstva res vse podatke, potem se Žunkoviću nasmiha sreča, ko bo imel časa za smučanje ali plavanje še nekoliko več, vprašanje pa je, če tudi denarja.

Z javnim denarjem pri Žunkoviću je namreč tako-tako. Ko zapravljaš, zapravljaj na veliko in se ne sprašuj, če to sploh potrebuješ, je njegov moto. Oni dan se je za RTV tako lotil kupovati reportažne avte. To so nekoliko dražji avtomobili, ki si jih običajna gospodinjstva le težko privoščijo. Vsak namreč stane nekaj milijonov evrov.

Da prav ste prebrali. Nekaj milijonov. Matej, kot dober gospodar, ki ima posluh za nakupe, se je tako odločil, da kupi za nekaj več kot dva milijona evrov tudi reportažni avto za Lendavo. Da tam takšne mašine nihče niti upravljati ne zna, se seveda ni spraševal. To pač ni pomembno, avto je pa le lep.

In podobno skrbi tudi za ostale papirje in dokumente. Za stavbo RTV-ja je že nekaj let gradbena jama, kjer naj bi stal novi news center. Zares vesten je ta naš Matej in naredil bi vse, da bi news center stal čim prej. No, pri papirjih za gradbeno dovoljenje ni bil najbolj uspešen, saj ni uredil praktično niti enega papirja.

Prav ste prebrali – niti enega papirja in jama je takšna, kot je bila ob njegovem prihodu. Prav zato je Matej ugotovil, da se gradnje lahko loti tudi z druge strani, da bi le uredil papirje. In začel je pri glavi odgovornega urednika MMC. Da bodo temelji bolj trdni, je sklenil, naj odgovornost za MMC nosi raje 18 odgovornih urednikov.  Rečeno storjeno, a kaj, ko se zapleta že pri osnovah. Kdo izmed teh 18 bo izbral novega urednika uredništva MMC-ja. Po statutu je namreč tako, da bi se morali pod akt podpisati vsi odgovorni uredniki, torej 18 oseb.

Težava pa je nastala, ker vsi le ne pristajajo na tako evidentne čistke. Vodstvo je iskalo koalicijo voljnih in našlo odgovorno urednico informativnega programa TVS Ksenijo Horvat Petrovčič, za pomočnika pa še Draga Balažica, tistega znamenitega urednika, ki se je na Slovenski tiskovni agenciji proslavil kot cenzor notranjepolitičnega uredništva. Kaj ti bo 18 odgovornih urednikov, če sta samo dva voljna, je razmišljalo vodstvo in postopek je stekel. Pa četudi v nasprotju z novim statutom, ki so ga še pred enim mesecem tako vroče zagovarjali in branili.

Matej Žunkovič se je torej raje odločil, da bo na RTV-ju delal tisto, v čemer je najboljši, torej čiščenje in kadrovanje, opustil pa bo tisto, kar mu nekako ne gre od rok, pa ima sicer opisano v okviru svojih del in nalog, torej finance in investicije. 

To je opazil tudi generalni direktor Filli, saj je Matej postal svojevrsten kadrovik na RTV.  Filli mu še posebej zaupa zdaj, ko je izpeljal noč dolgih nožev po poprejšnjih zahtevah in navodilih predsednika nadzornega sveta RTV Lenarta Šetinca. Neposredno ”pravno” konstrukcijo tako imenovane  politične čistke pa je pripravila Sabrina Muratović, pravnica na RTV, ki je v pravno službo prišla kot povprečna novinarka v dnevno informativnem programu radia. Za uspešno opravljeno delo ji je na nadzornem svetu posebej čestital prav Šetinc.

Muratovićeva nasploh po navodilih vodstva poskrbi za ustrezen pravni okvir oziroma pokritje določenih odločitev. Ker gre v številnih primerih za pravno blasfemijo, bo zaradi tega nekoč nekdo moral odgovarjati – med drugim tudi Muratovićeva, ki jo menda generalni direktor ljubkovalno kliče »moja mala Črnogorka«.

Kako uspešen je ”kadrovik” Žunkovič, pa se pokaže v vrsti dobrih prijateljev, ki jih v glavnem zaposluje v zadnjem času. Veliko dela in davkoplačevalskega denarja daje na primer podjetju Boštjana Zabavnika, ki je nekoč bil zaposlen na RTV, kasneje pa na POP TV. S temi poslovnimi angažmaji se bo treba še posebej ukvarjati.

Prav tako je Žunković zaposlil prijatelja Luko  Zebca, ki je zdaj še formalno postal vodja MMC. Že lani pa je k sebi privlekel osebo, ki je po 14 dneh obupala in odšla. Zdaj je iz Maribora privlekel in zaposlil v Ljubljani še prijatelja Cotarja, ki ga je hotel zaposliti že v mariborskem RTV centru, kjer pa ga niso hoteli. So že vedeli zakaj ne.

In kako pomemben mož na RTV-ju je Matej Žunković, kaže tudi podatek, da se dnevno odloča, komu bi dal in komu ne jabolčne tablice.