Revija Reporter
Slovenija

Rotnik iz davčnega spisa odtujil dokument o 3,3 milijona evrov gotovine

STA

5. maj. 2019 9:52 Osveženo: 9:55 / 05. 5. 2019

Deli na:

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik.

Bobo

Na celjskem okrožnem sodišču bo v torek potekal predobravnavni narok za nekdanjo odvetnico Uroša Rotnika Varjo Holec, ki ji tožilstvo očita krivo ovadbo in pomoč pri preprečitvi dokazovanja.

V zadevi Rotnik bo na Okrožnem sodišču v Celju v torek potekal predobravnavni narok za nekdanjo odvetnico Uroša Rotnika Varjo Holec, ki jo obtožnica bremeni kaznivega dejanja krive ovadbe in pomoči pri preprečitvi dokazovanja. Predobravnavni narok za soobtožena v zadevi - nekdanjega direktorja Teša Rotnika in hrvaškega poslovneža Alexandra Hrkača - je že bil, na njem pa sta se oba izrekla za nedolžna. Rotnika sicer tožilstvo bremeni storitve kaznivih dejanj preprečitve dokazovanja in krive ovadbe, Hrkač pa je obtožen krive izpovedbe.

Tožilstvo meni, da je Rotnik v davčnem postopku poskušal zabrisati sledi za izvorom svojega premoženja tako, da je iz davčnega spisa odtujil dokument o 3,3 milijona evrov gotovine, ki jo je prijavil Finančni upravi RS (Furs). Nato naj bi uslužbenca Fursa, ki je odkril izginotje dokumenta, neupravičeno kazensko ovadil. Pri odtujitvi dokumenta naj bi bila navzoča tudi Rotnikova tedanja odvetnica Holčeva, ki je obtožena kaznivih dejanj pomoči pri preprečitvi dokazovanja in krive ovadbe.

Hrkač pa je obtožen krive izpovedbe, ker naj bi dajal lažne navedbe o tem, kje naj bi Rotnik dobil omenjeno gotovino. Bil je namreč ključna priča v postopku dokazovanja izvora Rotnikovega premoženja pred Fursom.