Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ropa spet ni bilo na sodišče

Deli na:

Antona Ropa ni bilo na današnji narok tožbe Janeza Janše proti Antonu Ropu zaradi izjav glede dogovarjanja o incidentih v Piranskem zalivu. Vseeno obe strani pričakujeta, da se bo zadeva rešila s poravnavo. Sodnica okrajnega sodišča v Ljubljani, ki vodi zadevo, Martina Lepoša Hajtnik, je pojasnila, da se iščejo možnosti za sporazum, zato je narok prestavljen na 12. november.

Toženi Anton Rop danes na sodišče ni prišel, ker je službeno zadržan. Kot je v ponedeljek pojasnil za STA, se je sodišču opravičil, saj se mora ob torkih in sredah udeleževati sej upravnega odbora Evropske investicijske banke v Luksemburgu, kjer zaseda položaj podpredsednika.

Po besedah Janeza Janše je prav to razlog za preložitev naroka, saj "niso nikamor prišli", Ropov odvetnik Emil Zakonjšek pa da ni imel pooblastil. Dodal je, da se to ni zgodilo prvič, saj se Rop "že nekaj mesecev izogiba".

Kaj so se danes v smeri poravnave dogovarjali, ni znano, saj sta po besedah odvetnika Zakonjška obe strani obvezani spoštovati tajnost vsebine dogovarjanja.

Je pa Zakonjšek dejal, da je napredek že to, da se pogovarjajo, in da je očitno pri obeh strankah interes, da se zadeva reši brez posredovanja sodišča.


Janša pa je že pred obravnavo ponovil, da so Ropu takoj po izreku spornih besed dali možnost, da prekliče izjavo in se opraviči. "Tega ni storil, večkrat je ponovil, da ga bo moralo k temu prisiliti sodišče," je dejal Janša. Pri svojih zahtevah Janša tako namerava vztrajati. Pojasnil je še, da so na današnji obravnavi "v glavnem razčiščevali formalnosti".

Narok je tako prestavljen na petek, 12. november. Zakonjšek je izrazil upanje, da Rop takrat ne bo službeno zadržan in bo uspel priti na sodišče.

Janša je tožbo vložil avgusta 2007, torej več kot leto po tem, ko je nekdanji premier, kasneje poslanec SD Anton Rop junija 2006 zatrdil, da sta se tedanja slovenski in hrvaški premier Janez Janša in Ivo Sanader pred volitvami leta 2004 dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu.

Rop je tedaj tudi zatrdil, da naj bi Sova takšne pogovore ujela v okviru mednarodnega spremljanja zvez in zanikal špekulacije, da bi Sova leta 2004 prisluškovala tedanjemu opozicijskemu vodji Janši. Tako Janša kot Sanader sta Ropove navedbe odločno zanikala.