Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rončevića izvolili za predsednika novega nadzornega sveta RTVS

Deli na:
Rončevića izvolili za predsednika novega nadzornega sveta RTVS

Borut Rončević - Foto: Primož Lavre

Na današnji seji se je konstituiral nov nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) za mandatno obdobje 2022-2026. Kot so sporočili iz zavoda, so člani za predsednika izvolili Boruta Rončevića, ki je po odhodu nekdanjega predsednika Andreja Graha Whatmougha na mesto generalnega direktorja RTVS že nekaj časa vodil nadzorni svet.

Nadzorni svet RTVS, ki nadzoruje poslovanje javnega medijskega servisa, sicer sestavlja 11 članov, pri čemer pet članov imenuje DZ, štiri člane vlada, dva člana pa izmed sebe izvolijo zaposleni.

Predstavniki vlade so Rončević, Aleksander Kotnik, Anton Tomažič in Milenko Ziherl. DZ pa je v nadzorni svet imenoval Romano Fišer, ki jo je predlagala poslanska skupina DeSUS, Tamaro Besednjak Valič (SDS), Janeza Čadeža (NSi), Metko Čobec (Konkretno) in Alenko Vodončnik (SNS).

DZ je člane imenoval decembra lani. V opozicijskih vrstah so takrat opozarjali, da pri tem ni bila upoštevana zakonsko zahtevana zastopanost strank. Vlada je sicer želela dva člana nadzornega sveta zamenjati že prej, vendar je upravno sodišče razveljavilo njeno odločitev.

Predstavnika iz vrst zaposlenih pa še nista imenovana. Volilna komisija na RTVS je namreč ugotovila delno neveljavnost volitev predstavnikov delavcev v programski in nadzorni svet, v programska odbora narodnostnih manjšin in v svet delavcev, ker 11. januarja ni bilo omogočeno glasovanje vsem volilnim upravičencem. Dodaten volilni dan je bil razpisan za četrtek.