profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Romarja po srcu in duši: zgodba zakoncev Rigler, ki oživljata romarsko pot sv. Jakoba po Sloveniji

Deli na:
Romarja po srcu in duši: zgodba zakoncev Rigler, ki oživljata romarsko pot sv. Jakoba po Sloveniji

Zakonca Metodij in Marjeta Rigler sta bila prva zabeležena Slovenca na Jakobovi poti v zadnjih dvajsetih letih. Tja sta romala trikrat, najprej z avtobusom in kolesom, na tretje romanje sta se podala peš. - Foto: Biserka Karneža

Želela bi se vračati na Jakobovo pot v Compostelo, toda potem ne bi bilo slovenske Jakobove poti, se zavedata zakonca Metodij in Marjeta Rigler, romarja in ustanovitelja Društva prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji. Ob 20-letnici delovanja društva so jima slovenski škofje za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci podelili odličje sv. Cirila in Metoda.

V utemeljitvi odličja je zapisano, da sta zakonca Metodij in Marjeta Rigler že leta 1998 romala na grob sv. apostola Jakoba v špansko mesto Santiago de Compostela: »Od takrat dalje svoje moči in znanje namenjata oživitvi romarske poti sv. Jakoba po Sloveniji ter spodbujata njegovo duhovnost in češčenje.«

Naši predniki so v ta sveti kraj, v katerem naj bi nad grobom sv. apostola Jakoba zasijala zvezda in kjer je bila 25. julija 816 posvečena cerkev, romali dolga stoletja. Med romarji na Jakobovi poti v Španiji je bil leta 1432 v spremstvu šestdesetih konjenikov tudi celjski grof Ulrik II., kar je omenjeno v španski kroniki kastiljskih kraljev.

Kasneje je romanje po Jakobovi poti v Compostelo zamrlo, do ponovnega razcveta je spet prišlo v drugi polovici 20. stoletja. Ko sta leta 1998 tja romala zakonca Rigler, je UNESCO Jakobovo pot razglasil za svetovno kulturno dediščino.

Compostelo sta prvič obiskala leta 1995 z avtobusom. Leta 1998 sta pod duhovnim vodstvom patra Petra Lavriha tja prikolesarila in se naslednje leto, 3. marca 1999 odpravila na pot peš in jo prehodila v 31 dneh. Leto kasneje sta izdala svojo prvo knjigo z naslovom Blagor vama, uboga reveža, ki sta jo posvetila romanju peš  v Santiago (Santiago pomeni sv. Jakob, op. p. ) de Compostela.

Da bi po zgledu evropskih držav oživela tradicijo nekdanjih slovenskih romanj in potovanj po poteh, ki vodijo na grob sv. apostola Jakoba, sta zakonca Rigler leta 2001 skupaj z drugimi pobudniki ustanovila Društvo prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji. Od takrat dalje je sveti apostol Jakob, imenovan Jakob Starejši, tudi njun zavetnik, oživljanje Slovenske Jakobove poti pa njuno poslanstvo.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 32, 2020