Revija Reporter
Slovenija

Rok Snežič poražen: Luka Mesec oproščen žaljive obdolžitve

STA
1 288

24. okt. 2024 9:59 Osveženo: 10:01 / 24. 10. 2024

Deli na:

Rok Snežič

Sašo Radej

Nekdanji koordinator Levice in minister za delo Luka Mesec je bil v sredo na ljubljanskem okrožnem sodišču oproščen, da je storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, kar mu je v zasebni tožbi očital Rok Snežič, poročajo mediji. Snežič je že napovedal pritožbo na višje sodišče.

Mesca je Snežič tožil zaradi besed, ki jih je izrekel med predvolilnimi soočenji na Televiziji Slovenija marca 2022. Takrat je med drugim dejal, da je Snežič kriminalec, ki kadruje v Janševi vladi in ga kazensko preganjajo tudi v BiH, kamor da ima prepovedan vstop.

Sodni senat, ki ga je vodila sodnica Barbara Vehovar Meze, je sklenil, da Mesec ni storil kaznivega dejanja. Kot je pojasnila, je sodišče pri odločitvi tehtalo med dvema pravicama - pravico do svobode izražanja in pravico do zasebnosti. Pri tem je senat ugotovil, da je Snežič javna oseba, po drugi strani pa je tudi Mesec javna oseba in ima zato pravico izražati mnenja o drugi javni osebi, še posebej, če je sporne besede izrekel na javnem soočenju pred volitvami.

Mesec je imel po mnenju senata tudi utemeljeni razlog verjeti v svoje izrečene besede, saj so mediji poročali, da je bil Snežič v preteklosti pravnomočno obsojen, bil je tudi v več kazenskih postopkih. "Zato je sodišče ocenilo, da je obtoženčeva pravica do svobode izražanja nad pravico do zasebnosti Roka Snežiča," je po poročanju medijev dejala sodnica.

Snežič je sicer v sodni spis vložil potrdila o nekaznovanosti v Sloveniji in BiH. Kot je pojasnil je bil res dvakrat pravnomočno obsojen, a sta bili obe kazni izbrisani leta 2022, kar pomeni, da je neobsojen.

Zoper Mesca je Snežič sicer vložil še dve zasebni tožbi, ker je tudi na POP TV in v videoposnetku, ki ga je objavil na družabnih omrežjih, trdil, da je Snežič kriminalec.