Revija Reporter
Slovenija

RKS: Prostovoljci ustrezno zaščiteni

STA

16. mar. 2020 16:49 Osveženo: 17:04 / 16. 3. 2020

Deli na:

Sedež Rdečega križa v Ljubljani.

Primož Lavre

Prostovoljci Rdečega križa Slovenije (RKS), ki pomagajo pri omejevanju epidemije koronavirusa, so po zagotovilih generalne sekretarke RKS Cvetke Tomin opremljeni z ustrezno zaščitno opremo. Glede poročanja nekaterih medijev, da se je nekaj prostovoljcev okužilo med opravljanjem dela, je za STA poudarila, da sta se okužila dva, vendar že prej.

Kot je poudarila Tominova, prostovoljci RKS z različnimi dejavnostmi prispevajo k preprečevanju širjenja koronavirusa, pri čemer sta njihova varnost in dobro počutje na prvem mestu. "Poskrbeli smo za ustrezno opremo in zavarovanje, z varnostnimi ukrepi pa tudi za zaščito na trenutnih deloviščih. Ne moremo pa jih zaščititi za nazaj," je dodala.

V soboto sta namreč dva prostovoljca izvedela, da sta okužena s koronavirusom, a sta se po besedah Tominove najverjetneje okužila že pred začetkom prostovoljskega dela za RKS na kontrolnih točkah. "Takoj po potrditvi okužbe sta ravnala po vseh predpisanih protokolih in dela ne opravljata več," je zagotovila.

Tominova vsem prostovoljcem RKS priporoča izvajanje preventivnih ukrepov in samoopazovanje. Če opazijo katerega od simptomov koronavirusa, naj takoj pokličejo osebnega zdravnika, je dodala.

Informacije o okuženih prostovoljcih RKS so v medije prišle po tistem, ko je regijski štab civilne zaščite za Notranjsko sporočil, da so v Zdravstvenem domu Postojna potrdili, da je šest okuženih med prostovoljci Rdečega križa Postojna-Pivka. Dva od njih sta konec prejšnjega tedna merila vročino voznikom na mejnih prehodih Fernetiči in Krvavi potok. Takrat še nista kazala simptomov in sta nosila zaščitno opremo.

Kot je za Televizijo Slovenija danes dejal poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, so vsi prostovoljci in drugi pripadniki RKS, ki so delali na mejnem prehodu Fernetiči in Krvavi potok, nosili popolno zdravstveno opremo.

"Zatrjujem in zagotavljam, da ni prišlo niti do enega stika kože s kožo. Oseba, ki je izvajala meritve temperature in vizualni pregled potnika, je to delo opravljala v popolni zaščitni zdravstveni opremi," je dodal.

Povedal je še, da kljub zahtevnim razmeram ne beležijo osipa med člani RKS.

V izvajanje odredbe o določitvi pogojev vstopa iz Italije v Slovenijo zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa je bilo od srede do danes vključenih skupno 252 bolničarjev iz ekip prve pomoči in osebja RKS, so za STA pojasnili na RKS.

56 območnih združenj RKS po njihovih navedbah tesno sodeluje z lokalnimi oblastmi pri zagotavljanju nujnih življenjskih potrebščin najbolj ranljivim. Tako več sto prostovoljk in prostovoljcev skrbi, da nihče ne ostane brez nujnih življenjskih potrebščin. Posebej skrbijo za osamljene starejše in kronično bolne, so dodali.

V sodelovanju z zavodom za transfuzijsko medicino krvodajalce poleg tega sproti obveščajo o ukrepih za preprečevanje prenosa koronavirusa in skrbijo za nemoteno preskrbo javnega zdravstva s krvjo.