Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ribja brv kot ʻdariloʼ v volilnem času; zanjo je bilo porabljenih 660.000 evrov

Deli na:
Ribja brv kot ʻdariloʼ v volilnem času; zanjo je bilo porabljenih 660.000 evrov

Foto: Bobo

Kdor se čudi težavam ljubljanskega župana Zorana Jankovića s proračunom, zaradi česar je morala občina najeti 11,5 milijona evrov posojila, naj se sprehodi po mostovih. V času županovih mandatov jih je bilo obnovljenih in na novo zgrajenih devet. Skoraj pri vsakem izmed njih zbudi pozornost tako cena kot izbira izvajalcev in projektantov. 

Ribja brv je bila za 660.000 evrov narejena po načrtih arhitekta Petra Gabrijelčiča in zaupana v gradnjo podjetju Makro 5; to se je v preteklosti proslavilo z gradnjo hiše Gregorja Golobiča na Primorskem. Prav tako je zanimiv izbor tistih, ki so lahko pristavili piskrček ob obnovljeni konstrukciji Hradeckega mostu pri Gradaščici. Za prestavitev mostu na novo lokacijo in restavracijo je bilo porabljenih 1.150.000 evrov.

Ta znesek je visok, če vemo, da je bila obstoječa nosilna konstrukcija mostu (tako je zapisano v javni informaciji) v dobrem stanju in je bilo poleg manjših popravil potrebno le čiščenje in ponovna antikorozijska zaščita. Razpisna dela je izvedel Gradis Skupina G, d. d., ki mu je bila v tistem času zaupana gradnja Športnega parka Stožice, za izdelavo dokumentacije za gradbeno dovoljenje je bilo izbrano podjetje URBI, d. o. o. Je le naključje, da gre za podjetje, tako kot v primeru Makra 5, do katerega vodijo sledi k nekdanjim politikom, ki uživajo podporo stricev iz ozadja? V podjetju URBI ima namreč odločilno besedo Judita Thaler, žena nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja, ki je moral odstopiti.

Poleg že omenjenih so bili, večinoma z izbiro Gradisa, obnovljeni in zgrajeni še drugi mostovi: Hladnikova brv na Špici (1.350.000 evrov), Materinski most (4.126.500 evrov), Žitni most iz donacije Monsa, d. o. o ( 156.000 evrov), Fabianijev most skupaj s cestno povezavo (19.700.000 evrov), brv na Potočnikovi (530.000 evrov), Karlovški most (1.100.000 evrov) in Mesarski most (2.930.000 evrov).