Revija Reporter
Slovenija

Režiser partizanarice, ki je vojake SV zmerjal z izdajalci, se opravičuje "osebno prizadetim"

M. K.

4. jul. 2020 13:23 Osveženo: 13:34 / 04. 7. 2020

Deli na:

Režiser Dejan Babosek na premier filma Preboj v Novem mestu.

Mediaspeed

Slovenski režiser Dejan Babosek, ki je na državni proslavi ob dnevu državnosti kričal izdajalci na vojake in gardiste Slovenske vojske, se je na Facebooku opravičil "osebno prizadetim".

"Uvodoma bi se opravičil vsem osebno prizadetim. Nisem imel namena žaliti ali poniževati posameznikov, ampak je pri tem šlo za politični akt protesta proti instituciji – državi in njenim atributom ter smeri, kamor gre država," je zapisal Babosek.

"Moj namen ni nikoli bil protestirati proti Slovenski vojski ali žaliti pripadnike častne čete, kakor je to sedaj v nekaterih medijih razumljeno, moje besede so letele na širšo družbeno situacijo," piše režiser.

Za svoj izpad krivi razmere v državi: "Za popolno razumevanje dane situacije je potrebno najprej osvetliti okoliščine v katerih se je Slovenija znašla ob nastopu nove vlade. Naenkrat je postalo raznorazno blatenje, grožnje po medijih in socialnih omrežjih, zaničevanje drugače mislečih, norma za katero nihče več ne odgovarja. Zmerjanje novinark s prostitutkami, političnih nasprotnikov, kulturnikov, novinarjev, Aleksandra Čeferina, Ivana Galeta, protestnikov, evropskih poslancev, tujih medijev, tujih evropskih funkcionarjev in nenazadnje z zmerjanjem vseh Slovencev v stilu »Narod je glup'."

"Jaz sem vaš najmanjši problem, danes glodate mene, jutri boste sebe," je zaključil svoj zapis.

Še preden so mediji razkrili, da je vojake zmerjal Babosek, je sindikat vojakov podal kazensko ovadbo zoper neznanega storilca zaradi sramotenja pripadnikov vojske ob državni proslavi.

Babosek je najbolj znan kot režiser "partizanarice" Preboj o bitki na Menini planini. Film je naročila in deloma financirala Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB).

"Gospod Babosek je svoje delo opravil odlično. Da se je udeležil protesta in verbalno napadel pripadnike častne čete, je njegova osebna odločitev. ZZB ni niti organizirala protestov niti ni novačila ljudi za udeležbo. Protesti so po našem mnenju nepotrebni, odražajo pa stanje duha v državi. A to ne upravičuje Baboskovega ravnanja, ki je po našem mnenju neprimerno. Za svoje dejanje bo moral odgovornost prevzeti sam," je predsednik združenja Marjan Križman za Siol podal stališče ZZB o Baboskovem početju.