požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Reševanje tajkuna Zidarja

Deli na:

Ivan Zidar se je moral posloviti od avtocestnih milijonov, novih poslov ne najde, svojim zaposlenih je plače znižal na minimum. Objavljamo zaupne dokumente, ki razkrivajo bedo SCT-ja, ki je v hudih škripcih. S pomočjo Draga Isajloviča Zidar lobira pri vladajoči politiki, da mu ta pomaga priskrbeti posle, od katerih je odvisno preživetje podjetja.

Ivan Zidar se je moral posloviti od avtocestnih milijonov, novih poslov ne najde, svojim zaposlenih je plače znižal na minimum. Objavljamo zaupne dokumente, ki razkrivajo bedo SCT-ja, ki je v hudih škripcih. S pomočjo Draga Isajloviča Zidar lobira pri vladajoči politiki, da mu ta pomaga priskrbeti posle, od katerih je odvisno preživetje podjetja.

Razkrivamo dokumente, ki so znanilci zelo slabih časov za SCT. Zaradi nedoseganja gospodarskega načrta in negativnega poslovanja družbe in celotne gradbene skupine SCT letos, naj bi Ivan Zidar, sodeč po internem dokumentu iz podjetja, zaposlenim oktobrske plače rezal na minimalno zakonsko raven in jim močno oklestil letošnji regres.

Da je SCT v zelo hudih težavah, je bilo očitno že dalj časa. Potem ko se je molzenje krave v obliki avtocestnega križa v velikih obrisih sklenilo, potem ko je na plan udarila kriza in potem ko je tudi tako opevani tristomilijonski posel z Libijo ostal le še saharski privid (in bo po vsej verjetnosti to tudi ostal), je tudi v Zidarjevem imepriju začelo pokati. O tem lahko govorimo tudi na podlagi internega dokumenta iz SCT, ki smo si ga pridobili v uredništvu.

Denarja niti za plače

Interni dokument z datumom 15. november 2010 ima podpis samega Zidarja. To je za še sveža zadeva, ki na dveh straneh podaja sliko trenutnih razmer v podjetju. Gre za sklepe, ki jih je, po dokumentu sodeč, Zidar podpisal zaradi hude finančne stiske, v kateri naj bi se znašla firma, ki jo vodi, pravzaprav za dva sklepa, ki znižujeta višino regresa zaposlenih za leto 2010 in izplačilo plač za letošnji oktober. V oči bodeta predvsem dve besedni zvezi, ki sta v dokumentu uporabljeni zelo pogosto: »negativno poslovanje družbe SCT d. d. in gradbene skupine SCT v letu 2010« in »nedoseganje gospodarskega načrta«.

Pojdimo po vrsti. Prvi sklep v dokumentu, ki ima glavo našega največjega gradbenega podjetja in podpis gradbenega barona Zidarja, se nanaša na regres za zaposlene, ki bo zaradi že omenjenih razlogov letos izplačan v višini minimalne plače 734 evrov. Ob tem lahko najdemo tudi predlog gradbene skupine SCT sindikatu in svetu delavcev, da se izplačilo dela regresa, ki še ni bil poravnan, z ustreznim sporazumom izplača šele v letu 2011. Drugi sklep govori o izplačilu plač za letošnji oktober. Spet lahko beremo o rezih. »Glede na nedoseganje Gospodarskega načrta za leto 2010 in likvidnostno situacijo celotne gradbene skupine SCT«, piše v sklepu, »se vsem zaposlenim v sistemu SCT izplačajo plače za mesec oktober 2010 v višini kolektivne pogodbe.«

Koliko znašajo te plače, lahko ugotovimo iz tarifne priloge h Kolektivni pogodbi gradbenih dejavnosti. Tarifne priloge kolektivnih pogodb dejansko določajo minimalno plačo zaposlenega v določenem sektorju. V gradbenem sektorju so mesečne osnovne plače (174- urni delavni čas) od 408 evrov (1. tarifni razred) do 1329 evrov (9. tarifni razred). Če osnovnim plačam prištejemo še dodatke, uspešnost in morebitne druge postavke, je najnižja izplačana plača zaposlenega v gradbenem sektorju od 590 evrov (1. tarifni razred) do 1747 evrov (9. tarifni razred).