Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rešen alpinist Dejan Miškovič

Deli na:

Alpinista Dejana Miškoviča, ki je po ponedeljkovi nesreči obtičal v steni himalajske gore Mustagh Tower, so s helikopterjem davi rešili iz stene, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva. Kot so dodali, je Miškovič zdrav in se počuti dobro.

Alpinista Dejana Miškoviča, ki je po ponedeljkovi nesreči obtičal v steni himalajske gore Mustagh Tower, so s helikopterjem davi rešili iz stene, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva. Kot so dodali, je Miškovič zdrav in se počuti dobro.

Slovenski alpinist Viki Grošelj je o reševanju Miškoviča za Radio Slovenija pred tem povedal, da je slabo vreme v bazi davi dolgo preprečevalo polet helikopterja. Vsi so bili v mestu pod gorami že pripravljeni na polet, a so kar štiri ure čakali, da so se razmere kolikor toliko izboljšale in je helikopter poletel.

Novico o uspešni rešitvi alpinista je slovenskemu zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu sporočil generalni direktor za evropske zadeve v pakistanskem zunanjem ministrstvu Mohamed Nafis Zakaria. Rupel je ob uspehu reševalne akcije izrazil veliko zadovoljstvo in se visokemu predstavniku pakistanskega ministrstva zahvalil za veliko zavzetost, s katero so pakistanske oblasti pristopile k reševalni akciji, kar je omogočilo hitro in učinkovito reševanje, so še sporočili z MZZ.

Miškovič je po tragični nesreči na gori s pičlo opremo preživel tri noči. Skupaj z izkušenim alpinistom Pavletom Kozjekom sta 25. avgusta preplezala steno 7273 metrov Mustagh Towerja in se na grebenu med obema vrhovoma razvezala. Takoj nato se je pod Kozjekom odlomila snežna opast, zaradi česar je omahnil in padel čez steno, to pa je bilo zanj najverjetneje usodno, čeprav uradno velja za pogrešanega. Miškovič je ostal sam in brez večine opreme, v torek pa se je uspel spustiti na okoli 5000 metrov nadmorske višine.

Prav zaradi načina plezanja, zaradi katerega sta alpinista vzela s seboj malo hrane in opreme, Miškovič pri sebi ni imel veliko zalog. Kljub temu pa mu je samemu po nesreči, ki ju je doletela s Kozjekom, uspelo sestopiti relativno nizko. Še vedno obstaja tudi upanje, da je Pavle Kozjek živ. "Dokler ne bomo dobili zanesljive potrditve, da je mrtev, ali dokler ne bo preteklo vsaj deset dni od nesreče, upanje, da je živ, seveda obstaja," je v sredo za STA dejal Grošelj.