stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Reporterjevemu fotografu Lavretu nagrada za razkritje sestanka Jankovića z Vogrinom

Deli na:
Reporterjevemu fotografu Lavretu nagrada za razkritje sestanka Jankovića z Vogrinom

Publicist Viktor Blažič je letošnji dobitnik Častnega priznanja Boruta Meška za življenjsko delo pri osveščanju slovenske družbe, ki jih že drugič podeljuje Združenje novinarjev in publicistov (ZNP). Meškovi priznanji za medijsko osveščanje slovenske družbe pa sta prejela novinar Tino Mamić in fotoreporter Primož Lavre.

Kot je zapisano v obrazložitvi upravnega odbora združenja ZNP za Meškova priznanja, je oporečnik, publicist, zgodovinar in prevajalec Blažič v svojem življenju dejansko soustvarjal ključne trenutke, ki so pripeljali do padca boljševistične oblasti in državne samostojnosti republike.

Po ocenah upravnega odbora je bil Blažič navzoč v najzgodnejših trenutkih porajanja slovenske demokracije, že zelo zgodaj pa se v njegovem pisanju odraža "skrb za moralo, ki je v času samoupravnega socializma propadala prva, daleč pred gospodarstvom in drugimi, zunanjimi parametri nekdanje skupne države".

Blažič je "ves čas svoje disidence - ki se je zaradi nemilih razmer potegnila vse do današnjega časa - gradil domovino, ki je pozneje postala naš dom, osamosvojeno Slovenijo, v družbi najpomembnejših evropskih narodov, zazrto v svetovni horizont", ugotavljajo v odboru in dodajajo, da njegovo življenje in mogočna beseda, ki jo je ustvarjal skozi desetletja, predstavljata nedeljivo celoto v "nenehnem in neomahljivem prizadevanju za pravico, resnico in slovensko samobitnost".

Blažič se je ob prejemu nagrade zahvalil za počastitev in izrazil veselje predvsem ob tem, da je priznanje dobilo ime po Borutu Mešku.

Teolog Ivan Štuhec pa je v svojem slavnostnem nagovoru poudaril, da bi samo oporečniki v prejšnjem režimu "smeli biti vzor novinarstvu v demokratični in pluralni družbi". Vsi vemo, da temu ni tako, zato imamo različna priznanja, je povedal in obenem še čestital vsem nagrajencem.

V obrazložitvi ob podelitvi priznanja novinarju, zgodovinarju in publicistu Tinu Mamiću je zapisano, da "medtem ko se v osrednji Sloveniji še najde krog novinarjev, ki se uspešno zoperstavljajo medijskemu enoumju, pa se na Obali pogosto sam in skoraj prezrt z uredniškim in novinarskim delom bori za resnico in novinarsko avtonomijo. Slednja ga je drago stala, ampak kot pravi, osebna svoboda je pomembnejša od debelejšega kosa kruha."

Fotoreporter tednika Reporter Primož Lavre pa je Meškovo priznanje za medijsko osveščanje slovenske družbe prejel za poseben dosežek, saj mu je januarja letos "uspelo posneti fotografije skrivnega sestanka dveh poslancev Pozitivne Slovenije, Zorana Jankovića in Gašpar Gašpar Mišiča, s poslancem Virantove Državljanske liste Ivanom Vogrinom", v obrazložitvi navajajo člani upravnega odbora.

OBRAZLOŽITEV NAGRADE ZA LAVRETA

Častno priznanje Boruta Meška za poseben dosežek pri medijskem osveščanju slovenske družbe prejme fotoreporter tednika Reporter Primož Lavre.

Primož Lavre, rojen 22. 11. 1977 v Slovenj Gradcu, po izobrazbi diplomirani inženir strojništva, je kot urednik fotografije in fotoreporter zaposlen pri reviji Reporter vse od njene ustanovitve. Že pred tem si je fotoreporterske izkušnje nabiral pri tedniku Demokracija, pri različnih edicijah podjetja Salomon 2000: bil je urednik fotografije na športnem dnevniku Ekipa in fotoreporter tednika Mag in revije Frka. Leta 2008 je bil uradni fotograf predsedovanja Slovenije Evropski uniji in fotograf pokojnega predsednika republike dr. Janeza Drnovška. Lavretove fotografije so bile objavljen v več tujih publikacijah, sodeloval pa je tudi z različnimi tujimi fotografskimi agencijami.

Združenje novinarjev in publicistov mu podeljuje Častno priznanje Boruta Meška za poseben dosežek pri medijskem osveščanju slovenske družbe. Primožu Lavretu je 10. januarja 2012, nekaj minut po 16. uri popoldan, uspelo posneti fotografije skrivnega sestanka dveh poslancev Pozitivne Slovenije, Zorana Jankovića in Gašpar Gašpar Mišiča, s poslancem Virantove Državljanske liste Ivanom Vogrinom. Da je ta skrivni sestanek v času sestavljanja vladne koalicije sploh prišel v javnost, je zasluga prav fotoreporterja Primoža Lavreta.  Ko se je odpravljal na tiskovno konferenco Zorana Jankovića, je opazil poslanca Vogrina, ki je s pospešenim korakom zapuščal poslopje parlamenta. Bilo je povsem očitno, da se je poslancu, o katerem so mediji že pisali, da je »najšibkejši člen«, nekam hudo mudilo. Lavre je poslancu sledil do hotela Slon, kjer so v odsevu stropnih ogledal nastale fotografije neprecenljive vrednosti. Kronski dokaz poskusa politične korupcije dan pred glasovanjem za mandatarja.

Nekaj minut po dogodku, ob 16.24, so bile Lavretove fotografije skrivnega sestanka že objavljene na Reporterjevi spletni strani, kasneje pa tudi na večini medijskih spletnih portalov in v večernih dnevnikih slovenskih televizij. Poskus kupovanja poslanskih glasov je zaradi sumov politične korupcije prav zaradi posnetih fotografij Primoža Lavreta padel v vodo. Naslednji dan Zoran Janković v državnem zboru ni bil potrjen za mandatarja.