muenchen, sneg Svet24.si

Foto: Obilno sneženje v Münchnu

elektrika. števec, denar Svet24.si

Kaj so si zamislili v vladi in kaj bo v resnici ...

janez janša, borut pahor Necenzurirano

Zakaj si Borut Pahor želi veliko koalicijo ...

rtv slovenija rtvs pl Reporter.si

Srednji vek na RTVS: v 21. stoletju se papirji ...

navijaci re Ekipa24.si

Slovenski navijači, pozor! Vse, kar morate vedeti...

kristijan-kozole Njena.si

Kmetija: Kristijan utrpel hudo nesrečo

doncic goltes Ekipa24.si

Pokazal jo je!! Luka Dončić svetu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

(REPORTER PODKAST) Bo zakulisna vojna za obvladovanje policije pokopala Golobovo vlado? Šurla in Kršinar o ozadjih spopada za nadzor nad policijo.

Deli na:
(REPORTER PODKAST) Bo zakulisna vojna za obvladovanje policije pokopala Golobovo vlado? Šurla in Kršinar o ozadjih spopada za nadzor nad policijo.

Silvester Šurla in Igor Kršinar v Reporter podkastu - Foto: M24/Sašo Švigelj

Ali policijo obvladuje premier Robert Golob ali pa je policija res neodvisen organ? Silvester Šurla, odgovorni urednik Reporterja, se je z novinarjem Igorjem Kršinarjem pogovarjal o spopadu, ki bo odločil o tem, kdo bo imel dejanski vpliv na policijo.

Vsaka vlada, ko pride na oblast, praviloma zamenja direktorja policije, uvodoma izpostavi Šurla. Zakaj je tako pomembno, da ima vsaka vlada svojega direktorja policije – ali zato, da vpliva na konkretne policijske postopke, sprašuje urednik?

Verjetno želijo vpliv na policijo, da se preiskuje dejanja, ki jih želijo imeti preiskovana, in da se druge zadeve dajo zelo globoko v predal, meni Kršinar.

Ob tem spomni, kaj se je dogajalo v času Janševe vlade, ko denimo Janša odstopnega pisma notranjega ministra Aleša Hojsa ni hitel najti – razlog za odstop pa je bila hišna preiskava NPU pri tedanjem gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku.

Kršinar tudi opozori, da je v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav v času Golobove vlade po nekaj mesecih umaknil kriminalista, ki je preiskoval zadevo Teš 6. Gre za eno največjih afer v slovenski zgodovini, a zdi se, da so vsi spregledali to Lindavovo potezo.

            APPLE PODCASTS

            SPOTIFY

            GOOGLE

            YOUTUBE

Spregovorita tudi o tem, kdo je sedanji generalni direktor policije Senad Jušić, čigar imenovanje je tako razburilo del politike in javnosti. Zakaj so ga nekateri pričakali na nož in njegovo imenovanje poskušajo predstaviti kot afero.

Jušić ni del policijske elite, izpostavi Kršinar, ki spregovori tudi o tem, zakaj mu očitajo pomanjkanje izkušenj za tako pomembno funkcijo. Kdo je njegov podpornik in kakšno vlogo ima pri njegovem imenovanju Darko Muženič.

Kdo pravzaprav iz ozadja kuri afere z imenovanji v policiji. Kakšna je pri tem vloga tete iz ozadja Tatjane Bobnar.

So med razlogi za vojno tudi osebne zamere in kaj se je dogajalo v času razvpite kazenske kolonije v Tacnu, kamor je Janševa vlada pošiljala nezaželene kadre v policiji?