Revija Reporter
Slovenija

Desnici na nacionalki so dnevi šteti: ali RTV čaka novinarska lustracija? Katarina Keček in Ljerka Bizilj v novem Reporter podkastu

Reporter
7 3.225

23. jun. 2023 15:01 Osveženo: 15:51 / 23. 6. 2023

Deli na:

Katarina Keček in Ljerka Bizilj

YouTube

Z dolgoletno novinarko in nekdanjo direktorico TV Slovenija Ljerko Bizilj se je o razmerah na nacionalni televiziji pogovarjala Katarina Keček. Večina tistih, ki so protestirali, ki so se razburjali, pričakuje zdaj lustracijo, revanšizem, ugotavlja Biziljeva.

Bivša urednica in direktorica pove, kako gleda na aktualni informativni program TV Slovenija, okoli katere je v zadnjem letu največ razburjenja. »Včasih se mi zdi, da je Kolodvorska 2 parlament, da to sploh ni več medij« pravi Biziljeva.

Politična propaganda in strankarski interesi so zelo očitni, izpostavlja Kečkova. Politika je bila vedno prisotna na RTV Slovenija,  zdaj se je desna stran razbohotila in na zelo grob način posegla v program, ocenjuje Biziljeva delovanje aktualnega vodstva na RTV Slovenija. »Ne samo grobo, tudi amatersko,« dodaja.

Večina tistih, ki so protestirali, ki so se razburjali, pričakuje zdaj lustracijo, revanšizem in upajo, da bodo vse pometli, pravi o jezi novinarjev in zaposlenih, ki so se upirali desnemu vodstvu. To bi bilo zelo nerodno, meni Biziljeva, ki je sicer naklonjena zamenjavi vodstva.

Veliko ljudi brez izkušenj je prišlo na TV Slovenija in dobilo odgovorna dela, tudi uredniška, ali pa je prevzelo vodenje paradnih informativnih oddaj. To včasih na nacionalni TV ni bil običaj, pravi Kečkova. Včasih je bilo za to potrebnih 10 let novinarskega dela, poudari Biziljeva.

Pri nas so nekateri novinarji vedno na eni strani, drugi na pa drugi, ugotavlja Biziljeva in pravi: »To ni novinarstvo, to je politikantstvo.«

APPLE PODCASTS

SPOTIFY

GOOGLE

YOUTUBE

Je mogoče nacionalno televizijo narediti pluralno, zanima Kečkovo. Nisem povsem prepričana, da bodo stvari šle v profesionalno, pluralno smer, je Biziljeva zaskrbljena za prihodnost. O novih svetnikih RTV Slovenija pravi, da je med njimi preveč predstavnikov zaposlenih na nacionalni RTV. To ni več javna, ampak njihova televizija, meni Biziljeva.

Govora je tudi o novem vodstvu RTV Slovenija, ki ga bo javna ustanova dobila čez mesec ali dva. Lahk to kaj izboljša, zanima Kečkovo? V sistemu, kakršen je na Kolodvorski, je zelo težko karkoli urejati, opozarja veteranka RTV Slovenija Biziljeva, ki izpostavi problem uprave, ki jo uvaja novi zakon in ki se bo po njenem mnenju zelo težko o čem dogovorila.

V podkastu Biziljkeva spregovori še o svoji bogati karieri v medijih, ki jo je prekinil tudi izlet v politiko – v letih 1994 do 1996 je bila poslanka LDS v državnem zboru.

Spominja se začetkov digitalizacije nacionalne televizije in svojega prispevka pri njej. Nove tehnologije, novi pristopi in formati so jo pritegnili, da je z njimi eksperimentirala.

V pogovoru razkrije, katero njeno idejo so pred več kot 20 leti razglasili za »poden«, a se je nato izkazala za uspeh.