avto, hitrost, divjanje, vožnja Svet24.si

Strožje kazni za divjake na cesti v Avstriji

kolektivna zavest Svet24.si

Teži kolektivne zavesti nihče ne more ubežati

895265_047-zdravniska_stavka Necenzurirano

Kje je največ zdravnikov preklicalo soglasje za ...

tanja fajon, klemen žibert, matjaž han Reporter.si

V SD mrzlično iščejo rešitelja, a nihče noče...

doncic 1 Ekipa24.si

Dončić udaril v svojem slogu! Novinar vztrajal, ...

matino-antunović, skrito-v-raju Njena.si

O igralcu iz serije Skrito v raju: Tiha voda ...

Adam Delius Ekipa24.si

Da bi Elšnik v Celju sedel na klopi? Odziv ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

(REPORTER PODKAST #11) Petnajst let Reporterja, petnajst let razkrivanja ozadij

Deli na:
(REPORTER PODKAST #11) Petnajst let Reporterja, petnajst let razkrivanja ozadij

Podkast 11 - Foto: Reporter

V petnajstih letih smo na Reporterju marsikaj doživeli in preživeli. O ozadjih medijskega projekta se je z odgovornim urednikom Silvestrom Šurlo pogovarjala Katarina Keček.

Pojedli smo torto, spili šampanjec in zdaj obujamo spomine na začetke Reporterja, je temo podcasta povzel Šurla. S sogovornico, ki se je Reporterjevi ekipi pridružila pred nekaj leti, sta se poglobila v začetke, v zgodbe in preizkušnje, ki so zaznamovale revijo v njenih prvih 15 letih.  

Na naslovnici prve številke, ki je izšla 19. maja 2008, je bil Kučanov blok. Kaj veliko se ni spremenilo v tem času, ugotavlja Šurla. Še najbolj se je tehnologija, ki jo uporabljamo za konzumiranje novic. Pametni telefoni so bili ob izidu prvega Reporterja še velika in redka novost, danes so dejansko glavni način spremljanja medijev. Večni Milan Kučan pa ostaja vpliven stric iz ozadja slovenske politike.

A tako kot splet in novi formati niso ugonobili knjig, ne bodo niti medijev, poudarja Šurla Padec prodaje se je po pandemiji ustavil in jasno je, da so ljudje še vedno pripravljeni brati časopise in plačati za informacije z dodano vrenostjo.

APPLE PODCASTS

SPOTIFY

GOOGLE

YOUTUBE

Prva številka Reporterja je bila narejena na prenosnikih in v zasebnih stanovanjih, saj redakcijski sistem še ni bil vzpostavljen. Vse se da, če se hoče, pravi Šurla. Danes je delo precej bolje organizirano, pojavljajo pa se novi izzivi za ustvarjanje časopisa.

Do neke mere je dostop do virov novic lažji kot je bil pred 15 leti, izpostavlja Kečkova razvoj spleta in z njim povezanih tehnologij. Po drugi strani pa so zaradi pametnih telefonov ljudje nehali brati časopise in začeli brskati po telefonih, kar je velik problem za tiskane medije, opozarja Šurla.

Izdajanje časopisa v letu 2023 je zahteven podvig ne samo zaradi velikih sprememb v medijih v preteklih 15 letih. Izziv ga je včasih spraviti do bralcev – Reporter naročnikom dostavlja Pošta Slovenije, ki pa se obnaša kot tržno podjetje in ne kot državna firma, ki bi morala biti servis za državljane – z dostavo tako včasih prav nesramno zamuja.

V primerjavi z letom 2008 je izredno okrepljena spletna prisotnost Reporterja. Naša spletna stran reporter.si je ena najbolje obiskanih novičarskih strani v Sloveniji. Ima precej velik doseg, je izpostavil Šurla – še vedno smo denimo pred Mladino, včasih kar krepko. Za povrh je Reporter prisoten na družbenih omrežjih, letos zagnana novost pa so podkasti, ki so se po dobrih desetih epizodah že lepo prijeli med občinstvom.

Foto: Primož Lavre - Torta, ki smo si jo privoščili ob 15. obletnici Reporterja.