viktor orban Svet24.si

Orban ne bo podrl Ukrajine, dokler ne zagotovijo ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

DSD Necenzurirano

V zasebnem zdravstvu je denar: s prodajo klinike ...

nevenka cresnar pergar pogreb pl Reporter.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

primoz roglic pm Ekipa24.si

Res zapušča Jumbo-Vismo? Roglič v svojem slogu ...

nuša Njena.si

Kmetija: Nuša pred šovom oklestila kilograme

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti žvižgača Ivana Galeta in zakaj so ga vsi pustili na cedilu

Deli na:
(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti žvižgača Ivana Galeta in zakaj so ga vsi pustili na cedilu

Ivan Gale - Foto: Primož Lavre

Katarina Keček v pogovoru z Ivanom Galetom: kaj počne danes dobra tri leta po razkritju spornih nabav zaščitne opreme.

Gale razkrije, kaj je s projektom njegove stranke Naša prihodnost, ki se ji na lanskih volitvah ni uspelo uvrstiti v državni zbor. Se bo naslednje leto ponovno aktiviral pred evropskimi volitvami?

Dotakne se diskriminacije, ki jo je občutil v volilni kampanji, ko je imel občutek, da ga nekateri ljudje ne potrebujejo več.

Gale brez dlake na jeziku spregovori o vlogi žvižgača v slovenski družbi – kaj lahko poštenjak pričakuje, ko se odloči spregovoriti in razkriti umazanije mogočnežev. Država žvižgačev tedaj ni ščitila in bil je prepuščen samemu sebi, je kritičen. Kakšen signal neodzivnost države daje drugim poštenim ljudem?

Kako zakonodaja in sistem ščitita žvižgače danes, po odmevnosti njegovega primera in po pritiskih iz Bruslja. Gale je po svoji izkušnji ustanovil Center za zaščito žvižgače – kako deluje in kako lahko s svojimi izkušnjami pomaga drugim.

APPLE PODCASTS

SPOTIFY

GOOGLE

YOUTUBE

Še vedno je zapleten v več sodnih postopkov – v enih je on tožeča stranka, v drugih tarča tožb tistih, ki jim je stopil na žulj na nogi. Gale pove, kako je s temi postopki in kako dolgotrajni in številni postopki vplivajo na psiho ljudi. »Dve leti ali več sploh ne dobiš signala,« pove.

Kako se je znašel po tem, ko je bil »za nagrado« za svojo poštenost in opozarjanje na nepravilnosti odpuščen? Šlo je za povračilni ukrep, kar je ugotovila tudi KPK, opozori Gale.

Gale spregovori tudi o svojih izkušnjah z iskanjem nove službe. Kako je iskati službo nekomu, ki je zaslovel z »izdajanjem« in s tem, da je »namočil« šefe.

Poda tudi svojo oceno prvega leta vlade Roberta Goloba. Je bolje, kot je bilo, a njegova pričakovanja so bila vendarle večja, je odkrit. Kaj pravi o predvolilnih obljubah politikov, ki so vedeli, da jih ne morejo izpolniti.