sanja ajanović hovnik Svet24.si

Janša prvi potegnil potezo glede ministrice ...

dorothy-hoffner-med-skokom-s-padalom Svet24.si

Foto: Pri 104 letih skočila s padalom

Danijel Bešič Loredan Necenzurirano

Kako so pod Bešičem Loredanom delili koncesije ...

mojca megusar tw Reporter.si

Vse pod kontrolo: kako je Janševa osebna tajnica ...

guardiola ibrahimovic Ekipa24.si

Guardiola me je opozoril, naj na trening ne pridem...

Zadnje prerokovanje napoveduje Petrusa Romanusa, ki bo vladal med končnim uničenjem Rima Odkrito.si

Papež Frančišek je predzadnji papež – sledi ...

kajtazovic Ekipa24.si

Kaj pa to?! Eden najboljših slovenskih sodnikov ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti žvižgača Ivana Galeta in zakaj so ga vsi pustili na cedilu

Deli na:
(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti žvižgača Ivana Galeta in zakaj so ga vsi pustili na cedilu

Ivan Gale - Foto: Primož Lavre

Katarina Keček v pogovoru z Ivanom Galetom: kaj počne danes dobra tri leta po razkritju spornih nabav zaščitne opreme.

Gale razkrije, kaj je s projektom njegove stranke Naša prihodnost, ki se ji na lanskih volitvah ni uspelo uvrstiti v državni zbor. Se bo naslednje leto ponovno aktiviral pred evropskimi volitvami?

Dotakne se diskriminacije, ki jo je občutil v volilni kampanji, ko je imel občutek, da ga nekateri ljudje ne potrebujejo več.

Gale brez dlake na jeziku spregovori o vlogi žvižgača v slovenski družbi – kaj lahko poštenjak pričakuje, ko se odloči spregovoriti in razkriti umazanije mogočnežev. Država žvižgačev tedaj ni ščitila in bil je prepuščen samemu sebi, je kritičen. Kakšen signal neodzivnost države daje drugim poštenim ljudem?

Kako zakonodaja in sistem ščitita žvižgače danes, po odmevnosti njegovega primera in po pritiskih iz Bruslja. Gale je po svoji izkušnji ustanovil Center za zaščito žvižgače – kako deluje in kako lahko s svojimi izkušnjami pomaga drugim.

APPLE PODCASTS

SPOTIFY

GOOGLE

YOUTUBE

Še vedno je zapleten v več sodnih postopkov – v enih je on tožeča stranka, v drugih tarča tožb tistih, ki jim je stopil na žulj na nogi. Gale pove, kako je s temi postopki in kako dolgotrajni in številni postopki vplivajo na psiho ljudi. »Dve leti ali več sploh ne dobiš signala,« pove.

Kako se je znašel po tem, ko je bil »za nagrado« za svojo poštenost in opozarjanje na nepravilnosti odpuščen? Šlo je za povračilni ukrep, kar je ugotovila tudi KPK, opozori Gale.

Gale spregovori tudi o svojih izkušnjah z iskanjem nove službe. Kako je iskati službo nekomu, ki je zaslovel z »izdajanjem« in s tem, da je »namočil« šefe.

Poda tudi svojo oceno prvega leta vlade Roberta Goloba. Je bolje, kot je bilo, a njegova pričakovanja so bila vendarle večja, je odkrit. Kaj pravi o predvolilnih obljubah politikov, ki so vedeli, da jih ne morejo izpolniti.