kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Reporter podcast #04: Kje so meje med svobodo izražanja in sovražnim govorom (VIDEO)

Deli na:
Reporter podcast #04: Kje so meje med svobodo izražanja in sovražnim govorom (VIDEO)

Katarina Keček in Igor Kršinar - Foto: YouTube

V tokratnem Reporterjevem podkastu novinarja Katarina Keček in Igor Kršinar razpravljata o novem, že četrtem strateškem svetu predsednika vlade Roberta Goloba, v katerem je zbral strokovnjake za preprečevanje sovražnega govora. Komentatorja se sprašujeta, ali je aktivistka Nika Kovač res najboljša možna izbira za predsedovanje temu strateškemu svetu ter kje so meje med svobodo izražanja in sovražnim govorom.

Kršinar meni, da Kovačeva kot žrtev sovražnega govora morda ni najboljša izbira in da bi bilo bolje, če bi strateški svet vodil kdo od strokovnjakov, ki se ukvarja s to problematiko: »Oni bodo filozofirali in nakladali sem ter tja, hkrati pa imamo državne organe, ki se ukvarjajo s pregonom kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime ter zoper spodbujanje nestrpnosti, pa nič ne naredijo.«

Opozoril je na primer strankarske televizije Nova24TV, kjer so junija lani hujskali k oboroženemu uporu, vendar tožilstvo po vsem tem času zoper storilce ni ukrepalo. »V Nemčiji ali Franciji bi zagotovo že zaprli hujskača, ki bi na mediju, ki funkcionira na javni platformi, hujskal ljudi proti komu ne glede na to, iz katere politične opcije prihaja,« se je z njim strinjala Kečkova.

Ker sta tako Kršinar kot Kečkova tudi sama žrtvi sovražnega govora, sta spregovorila tudi o svojih izkušnjah. Kršinar je pojasnil tudi, zakaj se je odločil za tožbo zoper prvaka SDS Janeza Janšo in pokazal sporne tvite, s katerimi so ga blatili veljaki SDS in njihovi troli.

Reporterjev podcast lahko spremljate tako v VIDEO kot AUDIO obliki na različnih platformah:

APPLE PODCASTS

SPOTIFY

GOOGLE

YOUTUBE

Kečkova pa je razložila, kako so po njenem razkritju, kako jo je spolno nadlegoval veljak SDS Slavko Kmetič, nanjo posuli »tono dreka, ali pa kar nekaj prikolic.« Na strankarski televiziji so razni samozvani strokovnjaki razlagali, da je zmešana in da zaradi zdravljenja za rakom ni več prisebna ter se lagali, da je bila v zaporu in podobno. Vseskozi pa jo zaradi njenih srbskih staršev zmerjajo s »čefurko«, čeprav se je rodila v Sloveniji in tukaj vseskozi živi.

Na koncu je Kršinar opozoril na zanimiv paradoks: da se lahko zgodi, da bo Golobova koalicija lahko rešila Janšo pred kazenskim pregonom, če bo upoštevala poziv sodnega sveta in iz kazenskega zakonika črtala kazniva dejanja zoper čast in dobro ime.