Revija Reporter
Slovenija

Referendum o vodah: po rekordni udeležbi na predčasnem glasovanju danes vrste pred volišči?

STA
1.390

11. jul. 2021 5:58

Deli na:

Predčasno glasovanje na referendumu o vodah.

Bobo

Volivci bodo danes na referendumu odločali o usodi novele zakona o vodah. Ob 7. uri se bo odprlo okrog 3000 volišč, na katerih bo skoraj 1,7 milijona volilnih upravičencev lahko oddalo svoj glas. Do konca glasovanja ob 19. uri še vedno velja volilni molk.

Poleg rednih volišč bo danes odprtih še 56 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča (t. i. volišča omnia) in 31 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini.

Volivci morajo s seboj na volišče prinesti osebni dokument, pred glasovanjem se morajo podpisati v volilni imenik, nato pa prejmejo glasovnico.

Na voliščih bo sicer treba spoštovati navodila za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom, kot so vzdrževanje razdalje, nošenje mask in razkuževanje rok, volivci pa bodo morali na volišča vstopati posamično.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?" Volivci svojo voljo izrazijo tako, da obkrožijo za ali proti.

Da bi bil zakon na referendumu zavrnjen, mora proti glasovati večina volivcev, ki bodo veljavno glasovali, pod pogojem, da bo proti glasovala najmanj petina vseh volivcev oziroma najmanj 339.726 volilnih upravičencev.

Vse do konca glasovanja ob 19. uri še vedno velja volilni molk, ko je prepovedano vsakršno prepričevanje ali nagovarjanje volivcev k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Na ministrstvu za notranje zadeve deluje dežurna služba, kamor lahko državljani sporočajo podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka. Do 7. ure zjutraj je domnevne kršitve molka mogoče sporočiti operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Od 7. ure do zaprtja volišč pa bo prijave na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.