Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rdeče zvezde tudi na shodu za ohranitev javnega zdravstva

Deli na:
Rdeče zvezde tudi na shodu za ohranitev javnega zdravstva

Foto: Jože Biščak

S simboli nekdanjega totalitarnega režma očitno ne gre več na nobenem javnem shodu. V središču Ljubljane je bil namreč v skladu z napovedjo Iniciative zdravnikov shod za ohranitev javnega zdravstva. Kljub temu, da je danes dan državnosti, je bilo samo nekaj zelo majhnih slovenskih zastav, so pa bile zato velike z – rdečo zvezdo.

Protestniki, ki so nosili zelo malo transparentov, skoraj nobenega pa proti vladi Alenke Bratušek, so se najprej zbrali v parku Zvezda, nato pa so se odpravili na pohod, med drugim mimo ministrstev za zdravje in finance, svoje zahteve pa so izrazili tudi pred parlamentom. Zbranih naj bi bilo med 3.000 in 4.000 ljudmi. Nekaj je bilo znanih in rednih gostov na tovrstnih shodih (sindikalist Branimir Štrukelj, "vsevstajnik" Uroš Lubej, nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, Igor Koršič iz Koordinacije kulturnih organizacij KOKS, ki je nekaj govoril o "ubogi Jugoslaviji, in podobni ljudje), drugi "znani" pa so se pač "opravičili", ker so na morju in podpirajo protest "na daljavo".

Protestnike je ves čas spremljala policija, najbolj opazne pa so bile zastave "spontanovstajnikov" (ki jih potem, ko so kot premiera odstavili Janeza Janšo, ni nikjer več) in zastave z rdečo zvezdo (proti katerim, čeprav gre za simbole nekdanjega zločinskega totalitarnega režima, ni protestiral nihče, ampak so jih povabili celo v prvo vrsto povorke do parlamenta).

Kot so v izjavi za medije pojasnili predstavniki gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva, želijo s shodom javnosti povedati, da je treba prekiniti s korupcijo, ohraniti javne zavode in pravice bolnikov, koncesije pa omejevati. Predstavniki Društva študentov medicine Slovenije so izrazili skrb, ali bodo sploh lahko dobili službo, kljub temu da manjka zdravnikov, pa poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kirurg Erik Brecelj je poudaril, da je javno zdravstvo pomemben steber te države, ki mora ostati. Zato se po njegovih besedah zavzemajo za to, da se politika začne s tem ukvarjati, prizna probleme in jih začne reševati.

Da je javno zdravstvo ključen element socialne države, meni tudi sindikalist Branimir Štrukelj. "Če tega ni, potem ne more biti tudi javnega šolstva, ne socialnih transferjev, ne solidarnostnega pokojninskega sistema," je dejal v izjavi za medije na shodu. Kot je poudaril, pri dostopu do zdravja denar ne sme igrati nobene vloge. Shoda se je udeležil tudi sindikalist Dušan Semolič, ki je izrazil podporo spremembam, ki bodo krepile javno zdravstvo. Uroš Lubej iz Vseslovenske ljudske vstaje je poudaril, da gre za ohranitev socialne države.

Med podporniki na shodu je tudi nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek iz gibanja in stranke Trs, ki meni, da je zdravstvo eno izmed ključnih področij, ki pa ga uničujejo od osamosvojitve naprej. Meja med zasebnim in javnim mora biti po njegovem mnenju v zdravstvu jasna.