Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rdeče zvezde, partizanski pevski zbor, Kučan, Makarovičeva in Jankovič: tako je potekalo odkritje kipa Janezu Stanovniku v Ljubljani (FOTO)

Deli na:
Rdeče zvezde, partizanski pevski zbor, Kučan, Makarovičeva in Jankovič: tako je potekalo odkritje kipa Janezu Stanovniku v Ljubljani (FOTO)

Foto: Bobo

Na Kongresnem trgu v Ljubljani so včeraj slovesno podelili letošnja občinska priznanja. Najvišji priznanji, naziva častne meščanke in častnega meščana, sta prejela psihologinja Gabi Čačinovič Vogrinčič in ekonomist Jože Mencinger. Slovesnost je minila tudi v znamenju spomina na Janeza Stanovnika, po njej so odkrili njegov doprsni kip.

Čačinovič Vogrinčičeva je v nagovoru zbranim izpostavila pomen razvoja stroke socialnega dela, v kateri so razvili znanstvene in strokovne odgovore tudi na vprašanja današnjega časa. "Nova realnost mora biti drugačen, bolj človeški svet, ki ga lahko ustvarimo samo v skupnostih," je dejala.

Mencinger pa je spomnil na nekatere bolj prepoznavne korake v svoji poklicni karieri, med drugim na sodelovanje v osamosvojitveni vladi, kjer je bil minister za gospodarstvo. Kot je dejal, je bilo tedaj lažje vladati, saj "stranke še niso vedele, da je treba nagajati, da je to njihova osnovna funkcija". Sicer pa se je sam bolj kot v politiki prepoznal na položaju rektorja ljubljanske univerze.

Foto: Bobo


Tako za Čačinovič Vogrinčičevo kot tudi za Mencingerja je, kot sta dejala, to priznanje velika čast.

Včerajšnjo slovesnost je zaznamoval tudi spomin na dolgoletnega predsednika ZZB NOB Janeza Stanovnika, ki je v 98. letu starosti umrl 31. januarja. Na prireditvi so predvajali krajši izsek iz filma Oče naroda, v svojem nagovoru ga je posebej izpostavil aktualni predsednik zveze združenj Marijan Križman.

Med drugim je dejal, da so cenili zlasti njegovo povezovalno držo ter sposobnost usklajevanja teoretskih in praktičnih usklajevanj in uporabo izkušenj in strokovnih spoznanj na mednarodni ravni. Križman je ob tem poudaril pomen ohranjanja vrednot narodnoosvobodilnega boja tudi za sedanje in prihodnje generacije.

Foto: Bobo


K spoštovanju teh vrednot je pozval tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je sklenil slovesnost, v kateri je kulturni program popestril partizanski pevski zbor. Poudaril je, da danes v Ljubljani ni ne žic in ne ograj, kot so bile med drugo svetovno vojno in so ponekod še danes. "Ne vidim razloga, da bi se voljeni predstavniki ljudstva skrivali pred svojim ljudstvom ali pa se ograjevali," je pripomnil.

Ob tej priložnosti se je župan posebej zahvalil svojim sodelavcem na občini za njihovo izjemno delo v času epidemije covida-19.

Foto: Bobo


Kmalu po slovesnosti so predstavniki občine na Trgu herojev v bližini poslopja državnega zbora odkrili še doprsni kip Stanovnika. Spomine nanj je ob tem strnila zadnja županja Ljubljane pred osamosvojitvijo Nuša Kerševan.

Foto: Bobo


Stanovnik je v 98. letu starosti umrl 31. januarja. Bil je nosilec partizanske spomenice 1941, po drugi svetovni vojni pa delal v zvezni vladi, jugoslovanski diplomaciji in Združenih narodih, nato se je sredi osemdesetih let vrnil v Slovenijo.

V letih od 1984 do 1988 je bil član predsedstva Socialistične republike Slovenije, od 1988 do 1990 pa predsednik predsedstva SR Slovenije. Od leta 2003 do 2013 je bil predsednik ZZB NOB Slovenije, pozneje pa njen častni predsednik.

Foto: Bobo