Julian Assange Svet24.si

Julian Assange se bo lahko vrnil v Avstralijo

Svoboda Svet24.si

Tedenski horoskop: Usmerite misli v nekaj lepega ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

Nikolina in Severina BestFM

Nikolina in Severina - spor, ki traja in traja …

slovenija navijaci Ekipa24.si

Vroče kalkulacije! Kaj se mora zgoditi, da ...

Slovenija

Razprava bo koristna

Deli na:

Vlada ne nasprotuje predlogu sklepov, ki jih je v zahtevi za sklic izredne seje DZ o nakupu oklepnikov predložila skupina poslancev, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. Dodajajo, da vlada podpira ponovno razpravo o izvajanju tega projekta v DZ, saj bo to "preprečilo nadaljnjo politizacijo in širjenje najrazličnejših neutemeljenih obtožb".

Vlada ne nasprotuje predlogu sklepov, ki jih je v zahtevi za sklic izredne seje DZ o nakupu oklepnikov predložila skupina poslancev, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. Dodajajo, da vlada podpira ponovno razpravo o izvajanju tega projekta v DZ, saj bo to "preprečilo nadaljnjo politizacijo in širjenje najrazličnejših neutemeljenih obtožb".

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela mnenje k predlogu sklepov, ki jih je v zahtevi za sklic izredne seje DZ predložila skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS), so zapisali v sporočilu za javnost.

"Vlada predlaganim sklepom, ki se nanašajo na obravnavo odločitve za opremljanje Slovenske vojske s pehotnimi bojnimi vozili 8x8, obravnavo izvedbe mednarodnega javnega razpisa ter obravnavo očitkov o domnevnih sumih korupcije pri tej izvedbi, ne nasprotuje," so poudarili.

Kot so zapisali, vlada podpira ponovno razpravo o izvajanju tega projekta v DZ, kajti "nabava in zagotovitev srednjih oklepnih kolesnih vozil 8x8 je najpomembnejši projekt v tem in prihodnjem srednjeročnem obdobju za zagotovitev načrtovanih vojaških zmogljivosti Slovenske vojske". Poleg tega je bil ta "projekt voden v skladu s predpisi, pregledno ter z upoštevanjem standardov za nabavo oborožitve in vojaške opreme, ki jih uveljavljajo članice Nata in EU".

Ponovna razprava bo po mnenju vlade preprečila "nadaljnjo politizacijo, širjenje najrazličnejših neutemeljenih obtožb in nepreverjenih trditev o nezakonitostih, korupciji in podobno, zlasti pa omogočilo, da se kakršne koli morebitne nepravilnosti pri izvajanju projekta raziščejo preko pristojnih organov in po potrebi sprejmejo ustrezni ukrepi".

Vlada v sporočilu za javnost navaja, da je v tem mandatu na obrambnem področju temeljno pozornost namenila uresničevanju, razvoju in zagotavljanju najpomembnejših vojaških zmogljivosti, ki so določene zlasti v Resoluciji o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske, ki jo je sprejel DZ.

"V njej je določena tudi struktura sil Slovenske vojske z najpomembnejšimi enotami, program nabav glavne opreme in infrastrukture ter druga pomembnejša vprašanja razvoja Slovenske vojske v obdobju do 2015," so poudarili.

Vlada tudi pojasnjuje, da je za uresničevanje resolucije jeseni 2005 sprejela Srednjeročni obrambni program 2005 do 2010 oziroma, v skladu s sistemom obrambnega načrtovanja v Natu, konec leta 2006 Srednjeročni obrambni program 2007 do 2012.

"Projekt nabave in zagotovitve 135 srednjih oklepnih bojnih vozil 8x8 je v teh programih vsa leta prednostna in najpomembnejša naloga pri opremljanju Slovenske vojske," še piše v sporočilu za javnost.

Kot je znano, je zahtevo za sklic seje vložilo 34 poslancev vseh štirih koalicijskih strank, SDS, NSi, SLS in DeSUS. Med sklepi, ki jih predlagajo pobudniki seje, naj bi DZ ugotovil, da je ministrstvo za obrambo postopalo pravilno, ko je izvedlo mednarodni razpis za nakup osemkolesnikov.

DZ naj bi tudi izrekel podporo državnemu tožilstvu in policiji, da skladno s svojimi pooblastili in v sodelovanju z mednarodnimi institucijami nadaljujejo intenzivno preiskavo sumov o korupciji, ministrstvo za obrambo pa pozval, da v primeru potrjenega suma korupcije nemudoma uporabi konkurenčno klavzulo in prekine pogodbo o dobavi oklepnikov.

Izredna seja o nakupu oklepnikov bo v torek.