bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

katja-in-katka-bogataj Njena.si

Katja in Katka Bogataj: Najin otrok bo imel dve ...

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razmišlja o odstopu

Deli na:

Zares bo od vlade zaradi podaljšanja posojila NLB Infond Holdingu zahtevala ukrepanje, člani sveta stranke pa so odprli tudi vprašanje morebitnega izstopa iz koalicije. Gospodarski minister Matej Lahovnik se bo zaradi različnih pogledov na reševanje ključnih gospodarskih vprašanj v koaliciji do konca tedna odločil, ali bo odstopil s položaja.

Zares bo od vlade zaradi podaljšanja posojila NLB Infond Holdingu zahtevala ukrepanje, člani sveta stranke pa so odprli tudi vprašanje morebitnega izstopa iz koalicije. Gospodarski minister Matej Lahovnik se bo zaradi različnih pogledov na reševanje ključnih gospodarskih vprašanj v koaliciji do konca tedna odločil, ali bo odstopil s položaja.

Svet Zaresa je namreč na današnji seji sprejel sklepe, s katerimi vlado poziva k ukrepanju zaradi podaljšanja kredita Infond Holdingu s strani NLB. Te sklepe bo predsednik stranke Gregor Golobič, kot je pojasnil, v sredo predal predsedniku vlade Borutu Pahorju. Vlada naj bi jih sprejela v četrtek, saj Golobič meni, da so njihova opozorila dobro utemeljena. Če sklepi na vladi ne bi bili sprejeti, pa bi to po Golobičevih besedah pomenilo "zelo pomembno sporočilo stranki Zares, ki bo dalo misliti".

"Če nam ne bo omogočeno, da bi s polno odgovornostjo prispevali k temu, da bo verodostojna politika ponovno pridobila in ohranila domovinsko pravico, se bomo do tega jasno opredelili," je napovedal predsednik stranke. Na seji sveta je nekaj članov po njegovih besedah načelo tudi vprašanje morebitnega izstopa iz koalicije, ki pa je sam, kot je dejal, ni "razvijal naprej". "To je možnost, ki je vedno možna, koalicija je zveza strank, ki nikoli ni nepovratna," je dodal.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pa je potrdil, da razmišlja o odstopu s položaja. Vidi namreč precej težav za svoje delovanje v vladi, ker v koaliciji očitno obstajajo precejšnja razhajanja v pogledih pri reševanju ključnih gospodarskih vprašanj. Opozoril je predvsem na razlike v vrednostnih izhodiščih, med
katere spada tudi odnos do reprogramiranja spornih "tajkunskih" kreditov. Lahovnik je napovedal, da bo odločitev o morebitnem odstopu sprejel do petka.

"Kot minister za gospodarstvo ne bom pristal na to, da poslušam očitke nekaterih, ki so očitno močno prepleteni z nekaterimi lobističnimi skupinami, da ne smem izreči svojega jasnega in nedvoumnega mnenja o določeni potezi največje finančne institucije v državi," pravi Lahovnik. Največji paradoks in vrhunec sprenevedanja pa se mu zdi, da argumenti o nevmeševanju politike v gospodarstvo "prihajajo od tiste gospe, ki je pomagala na čelo NLB spraviti svojega kandidata za poslanca".

Po Lahovnikovih besedah je več kot očitno, da so vrednote, stališča in programi, ki jih zastopajo znotraj vlade, precej različni. "Očitno so razlike tukaj prehude, zato bom sam zelo resno razmislil o svojem obstanku v tej vladi," je še napovedal. Dodal je, da ima stranka Zares "več kot dovolj kadrov, da nadomesti mene ali kogar koli drugega".

V Zaresu so namreč prepričani, da je nedavni primer podaljšanja posojila NLB Infond Holdingu vlado in koalicijo postavil pred preizkušnjo. "Gre za primer, ki razgalja samo jedro in osnovni mehanizem družbeno in gospodarno neodgovornega ravnanja poslovodnih, nadzornih in lastniških struktur, ki je v Sloveniji dobil neslutene razsežnosti v času vlade SDS in Janeza Janše," je svet stranke zapisal v danes sprejetem stališču.
        
Po njihovem mnenju gre za kredibilnost te vlade in koalicije, brez katere ni mogoče vzdrževati nikakršnega razvojnega družbenega dialoga, ki je edina pot iz krize. Zato menijo, da je vlada dolžna prevzeti odgovornost za javno premoženje in javni denar, ki se steka v NLB.

Od vlade v Zaresu pričakujejo ugotovitev, da je podaljšanje posojila Infond Holdingu v nasprotju s pogoji in merili, ki sta jih državni zbor in vlada v zakonih in podzakonskih aktih določila koristnikom državnih poroštev.

Poleg tega mora vlada ugotoviti, da delovanje nadzornega sveta in uprave NLB ni usklajeno z lastniško politiko države kot največjega lastnika NLB in zato ne uživa več njenega zaupanja, zahtevajo v Zaresu.

Vlada naj bi tudi za skupščino NLB pripravila zahtevo, da se na njej sprejme sklep o izvedbi revizije kreditiranja vseh menedžerskih prevzemov. S to revizijo naj bi se ugotovilo vsa potrebna dejstva za ugotovitev morebitne odškodninske in druge odgovornosti uprave in nadzornega sveta NLB.

Ministrstvu za finance pa bi morala vlada naložiti, naj oblikuje jasno in zavezujočo lastniško politiko, ki bo zagotovila racionalno upravljanje s tveganji, omejila izpostavljenost javnih poroštev ter odločilno vplivala na izvajanje protikriznih ukrepov, še predlagajo v stranki Zares.