reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razkrivamo: kje bo na volitvah kandidiral Janez Janša in zakaj se boji, da bi kdo dobil več glasov od njega

Deli na:
Razkrivamo: kje bo na volitvah kandidiral Janez Janša in zakaj se boji, da bi kdo dobil več glasov od njega

Janša s soprogo Urško na volišču leta 2018. - Foto: Bobo

Janez Janša naj bi letos nastopil v dveh novih volilnih okrajih, Grosupljem in Ivančni Gorici, glasuje pa v Šentilju pri Velenju, kjer sploh ne bi bil izvoljen za poslanca.

Državnemu zboru ni uspelo spremeniti volilne zakonodaje, po kateri bi volivcem omogočili izbiro med kandidati iste liste, kot jo imajo na evropskih volitvah. Zato pa so februarja lani nekoliko spremenili nekatere volilne okraje in tako zmanjšali razmerje med največjim in najmanjšim okrajem, ki je bilo prej 1 : 3,7, zdaj pa je 1 : 2,7.

Tako so posegli v meje 15 volilnih okrajev, največja sprememba pa je ta, da so najmanjši okraj Hrastnik združili s Trbovljami, največjega Grosuplje pa so razdelili na dva dela, tako da je nastal novi volilni okraj Ivančna Gorica, del starega okraja pa so priključili k Ribnici. Ker pa mora biti v vsaki volilni enoti po enajst okrajev, so Litijo preselili iz četrte volilne enote (Ljubljana Bežigrad), v kateri je Grosuplje, v šesto (Novo mesto), kjer sta že Zagorje in Trbovlje - Hrastnik.

Pri tem je najbolj zanimivo, da je bil predsednik vlade Janez Janša izvoljen prav v volilni enoti Grosuplje, ki je zdaj na novo razdeljena. Na zadnjih volitvah leta 2018 je tam prejel 7020 glasov oziroma 39,30 odstotka, kar je največ med vsemi poslanci v državnem zboru. SDS se je takrat hvalila, da je nastopila z 88 kandidati, kolikor je tudi volilnih okrajev, torej je za vsak volilni okraj imela svojega kandidata. Toda letos menda ne bo tako, saj naj bi predsednik Janez Janša nastopil v obeh novih volilnih okrajih, tako v Grosupljem kot v Ivančni Gorici.



Razlog za to naj bi bila njegova želja, da tudi na letošnjih volitvah dobi najvišji odstotek glasov. Če bi denimo nastopil samo v rodnem Grosupljem, bi se lahko zgodilo, da bi ga prehitel kandidat, ki bi nastopil v Ivančni Gorici. Na voliščih, ki spadajo v novi okraj Grosuplje, je namreč dosegel skupno 3057 glasov oziroma 37,02 odstotka. Na voliščih, ki spadajo v novi okraj Ivančna Gorica, pa 2759 oziroma 41,29 odstotka glasov. Če bo nastopil v obeh volilnih okrajih, bo morda obdržal tudi najvišjo številko volivcev, čeprav je bil del nekdanjega okraja priključen k Ribnici, kjer nastopa njegov strankarski kolega Jože Tanko.

Na volišču Žalna, kamor spada Janševa rojstna vas, je Janša dobil 240 glasov oziroma 60,9 odstotka, pol nižji odstotek pa je dosegel na voliščih v mestu Grosuplje, kjer je prejel skupno 1016 glasov oziroma 30,03 odstotka, kar je še vedno več od uspeha SDS na državni ravni (24,92 odstotka). Po drugi strani pa bi bilo zanimivo, če bi si Janša upal nastopiti v volilnem okraju Velenje I, kjer zdaj prebiva s svojo (novo) družino.

Tam je denimo kandidatka SDS prejela 2108 glasov oziroma 24,36 odstotka, kar je bil drugi najslabši rezultat v peti (celjski) volilni enoti. Tako ni bila izvoljena za poslanko. Bil pa je izvoljen nekdanji direktor Teša Franc Rosec (3108 glasov oziroma 32,94 odstotka), ki je kandidiral v okraju Velenje II, ki obsega tudi Šoštanj. Toda Šentilj oziroma vas Silova, kjer živijo Janševi, spada v okraj Velenje I. Morda pa bi Janši uspelo nemogoče, če bi le imel dovolj poguma.