kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To so bogati Slovenci, ki so pripravljeni za svoj dom odšteti prek milijona evrov

Deli na:
To so bogati Slovenci, ki so pripravljeni za svoj dom odšteti prek milijona evrov

Ljubljana, Petr Brazhnikov, 1,62 milijona evrov - Foto: Primož Lavre

Cene nepremičnin so v zadnjem obdobju v Sloveniji poletele v nebo, tudi med Slovenci pa so premožneži, ki so pripravljeni za svoj dom odšteti prek milijona evrov ali celo nekaj milijonov. Predstavljamo nekaj vil v tej kategoriji in njihovih novih ponosnih lastnikov. Tisto, kar pri hišah največ šteje, je poleg udobja predvsem lokacija.

Vila na Bledu, Jani Valjavec, 3,45 milijona evrov

Pred nekaj leti je nekdanji smučarski as Jure Košir ob ločitvi od Alenke Košir prodal svojo luksuzno vilo nad Blejskim jezerom. Za 2,1 milijona evrov jo je kupil Rus Aleksej Grigorev oziroma njegova firma Grigorev Bled. Najprej jo je celovito obnovil, pred kratkim pa prodal Janezu Valjavcu iz Domžal za kar 3,45 milijona evrov.

Kdo je Valjavec? Bolj znan je kot Jani Valjavec, ki je leta 2013 s prijateljem Timom Mitjo Žagarjem ustanovil podjetje Cashila za bančne transakcije z digitalno valuto bitcoin. Je tudi ustanovitelj platforme ICONOMI za upravljanje premoženja, od leta 2017 pa je vodja upravljavske družbe Columbus Capital. Lahko rečemo, da je zdaj lastnik ene najbolj luksuznih vil v Sloveniji z enim najlepših, prav pravljičnim razgledom na Blejsko jezero z otokom ter Blejski grad. Vila je bila zgrajena leta 2009, ima 514 kvadratnih metrov skupne površine, stoji na parceli 1806 kvadratnih metrov. Dodatna prednost je, da ponuja neposredni dostop do Blejskega jezera.

Vila ima med drugim veliko sobo za fitnes, razkošno biljardno sobo in sprostitveni prostor s savno za šest oseb. Masažni bazen je na terasi s pogledom na Blejski otok. Dnevnobivanjski prostor v pritličju je velik kar 104 kvadratne metre, zraven je pisarna za goste s kopalnico, utility in dnevna toaleta. V nadstropju so tri velike spalnice in dve kopalnici. Ne manjkata niti fitnes in velnes. Vsekakor ima Valjavec za 3,45 milijona evrov obilo razkošja, predvsem pa edinstveno lokacijo.

Foto: TVS - Vila na Bledu, Jani Valjavec, 3,45 milijona evrov

Ljubljana, Aleš Temeljotov, 1,25 milijona evrov

V Ljubljani smo odkrili prestižno vilo, ki je bila nedavno prodana za 1,25 milijona evrov. Stoji na Zeljarski ulici v bližini centra mesta, pred nekaj tedni pa je postal njen lastnik 31-letni Aleš Temeljetov, solastnik uspešnega podjetja Metronik za avtomatizacijo in digitalizacijo industrijskih procesov.

Temeljetov je meščansko vilo s fasado v barvi vanilje kupil letos marca. Velika je 477 kvadratnih metrov, zgrajena je bila leta 1936, pred nekaj leti je bila prenovljena. Stoji na parceli, veliki 725 kvadratnih metrov. Prejšnja lastnica je bila arhitektka Tina Anderlič Jelenc, žena razvpitega nepremičninskega investitorja Jožeta Anderliča. Leta 1997 sta bili prenovljeni streha in fasada. V neposredni bližini je park Gradaščica ob Poljanski cesti, do starega mestnega jedra Ljubljane je zgolj deset minut hoje. Jelenčeva jo je kupila leta 2015 od AMH Holdinške družbe (izbrisane pred štirimi leti), ki je bila nekdaj ACH, še pred tem pa se je imenovala Autocommerce. Nekateri so zato svojčas vilo označevali tudi kot Rigelnikovo (po nekdanjem največjem lastniku Autocommercea Hermanu Rigelniku). Še glede Aleša Temeljetova: v firmi Metronik je vodja prodaje in operacij, sicer pa je največji lastnik prodornega, hitro rastočega podjetja Aleksander Temeljotov. Med drugim so pri digitalizaciji družbe Droga Kolinska, ki sodi v skupino Atlantic Grup, v obratu v Izoli digitalizirali proizvodne procese. Kot je razložil Aleš Temeljotov za Finance, so s tem dvignili proizvodno učinkovitost, optimizirali menjave med izdelki, spustili stroške energentov in zagotovili popolno sledljivost izdelkov.

Foto: Primož Lavre - Ljubljana, Aleš Temeljotov, 1,25 milijona evrov

Ljubljana, Petr Brazhnikov, 1,62 milijona evrov

Pri Reporterju smo izvedeli še za en velik nepremičninski posel, ki se je zgodil novembra lani v Ljubljani. Večjo hišo, zgrajeno leta 2000 tik ob Koseškem bajerju, so prodali za kar 1,62 milijona evrov. Nepremičnina je velika 280 kvadratnih metrov, od česar je 150 kvadratnih metrov neto uporabne površine. Pomeni, da je stal kvadratni meter uporabne površine prek deset tisoč evrov. Prodajalca sta bila odvetnik Aleš Paulin in nekdanja nepremičninska posrednica Lidija Kolenc Paulin. Slednja je imela v lasti nepremičninsko agencijo Imobilia, ki je šla leta 2016 v stečaj. Zanimiv je kupec hiše. Gre za 46 let starega ruskega odvetnika Petra Brazhnikova z naslovom v Limasolu na Cipru, kjer ima odvetniško družbo, ki se ukvarja s pomorskim, korporativnim in gospodarskim pravom (Brazhnikov and Partners). Pisarni imajo tudi na Malti in v Londonu. Brazhnikov je ljubiteljski sommelier in zbiralec prestižnih vin.

Tudi pri tej hiši je glede cene najpomembnejša lokacija. Stoji tik ob Mostecu, kjer je skoraj sredi našega glavnega mesta na voljo gozd za rekreacijo in sprostitev. V bližini je sprehajalna Pot spominov in tovarištva, nedaleč stran pa je priključek na ljubljansko obvoznico, tako da lahko lastnik hiše hitro smukne na izlet recimo na Gorenjsko ali Primorsko. Koseški bajer je priljubljena točka srečevanj Ljubljančanov, kjer si lahko bližnji stanovalci oči spočijejo tudi na elegantnih labodih.

Foto: Primož Lavre - Ljubljana, Petr Brazhnikov, 1,62 milijona evrov

Kolomban, Aleša Mižigoj, 1,55 milijona evrov

Nekaterim je padla sekira v med, kar dobesedno drži za Alešo Mižigoj, dolgoletno predsednico uprave in večinsko lastnico Medexa. 55-letna podjetnica je septembra lani za 1,55 milijona evrov kupila prek tisoč kvadratov veliko vilo v Kolombanu nad Ankaranom, od koder sega čudovit razgled na morje.

Vila ima uporabne površine 517 kvadratnih metrov, ob njej je tudi bazen, zgrajena je bila leta 1997. Pred Mižigojevo je bila lastnik firma FH Invest (lastnica Anja Marković iz Lucije), pred slednjo pa podjetje Pro-Rem, ki je šlo v likvidacijo.

Medex, kjer 74 zaposlenih skrbi med in medene izdelke, posluje zelo dobro. Predlani so imeli 14,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, čistega dobička je bilo kar 2,5 milijona evrov. Leta 2019 pa so imeli ob prihodkih 13,1 milijona evrov 1,6 milijona evrov čistega dobička. V letu 2020 je Mižigojeva kot predsednica uprave zaslužila 102 tisoč evrov bruto.

Zanimiva sta bila prebivalca v vili pred sedanjo lastnico. Šlo je za nekdanji znani estradni par: pianistka Lucienne Lončina (bila je članica žirije v oddaji na POP TV Slovenija ima talent) in organizator dogodkov Milan Lončina. Par sicer ni bil lastnik, pač pa le najemnik nepremičnine. Kletna etaža je velika 390 kvadratnih metrov in obsega široko odprt prostor s predelanim zidom, čajno kuhinjo, toaletne prostore, kletni prostor, garažo, shrambo, kotlovnico in sobo za fitnes. V prvi etaži so kuhinja, jedilnica, dnevna soba, kamin, soba za sproščanje, knjižnica, dve galeriji, pralnica in kopalnica. V prvem nadstropju pa so kar tri spalnice ter apartma za goste z vsem potrebnim. Na vrhu je razgledni stolp.

Foto: Primož Lavre - Kolomban, Aleša Mižigoj, 1,55 milijona evrov

Portorož, Uroš Ovsenik, 2,2 milijona evrov

Odkrili smo še eno vilo, ki je bila v zadnjem letu dni v Sloveniji prodana za več kot milijon evrov. Pravzaprav za veliko več, kar za 2,2 milijona evrov. Natanko pred letom dni je hišo s 187 kvadratnimi metri uporabne površine na elitni lokaciji v Portorožu kupil podjetnik Uroš Ovsenik oziroma njegova firma Quaestus. Prodajalka je bila Mariborčanka Lidija Murko Parker s svojo firmo Galerija interier, ki ima sedež na Šubičevi v Ljubljani.

Vila v Portorožu je bila zgrajena že pred skoraj dvema stoletjema (1830), stoji na parceli 1.057 kvadratnih metrov. Novi lastnik Ljubljančan Uroš Ovsenik je podjetje Quaestus ustanovil pred dvanajstimi leti. V firmi se ukvarjajo z veleprodajo elektronske in tehnične opreme blagovnih znamk Samsung, LG, Sony, HTC, Huawei, ZTE, ASUS, Acer, Lenovo, Canon, Hewlett Packard, Toshiba, Philips, Panasonic … Lani so imeli ob prihodkih od prodaje 5,6 mio evrov 69.826 evrov čistega dobička, leto prej je bilo ob enakih prihodkih čistega dobička 125.697 evrov, prenesenega dobička pa je 1,3 mio evrov. Imajo tri do štiri zaposlene.

Krajši čas je bil Ovsenik tudi lastnik družbe Teleray, ki je bila dolgoletni slovenski zastopnik za legendarne prenosne telefone Nokia. Teleray je kupila njegova firma Quaestus leta 2016 za tri milijone evrov od njenih ustanoviteljev Jožefa Žlendra, Radoja Mičića in Dušana Rajarja. Nekaj mesecev za tem je Nokia uradno napovedala vrnitev na slovenski trg, in sicer s pametnimi telefoni. A že po letu dni (junija 2017) je Ovsenik Teleray prodal naprej češki družbi TCCM. Novinarjem portala siol tedaj ni razkril, zakaj se je tako hitro odločil za prodajo podjetja in koliko je iztržil zanj.

Foto: Primož Lavre - Portorož, Uroš Ovsenik, 2,2 milijona evrov