Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razjarjeni gasilci po neuspelem obisku pri Toninu: "Gre preprosto povedano za laž."

Deli na:
Razjarjeni gasilci po neuspelem obisku pri Toninu: "Gre preprosto povedano za laž."

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Ministrstvo za obrambo z reprezentativnimi gasilskimi združenji vodi reden dialog, je ob robu včerajšnjega obiska v Kranju povedal minister Matej Tonin. Ob tem je poudaril, da v sindikatu poklicnih gasilcev ne morejo določati, kdo bo sestavljal pogajalsko skupino ministrstva, so pa na ministrstvu vedno odprti za pogovore in dialog. Predstavniki sindikata poklicnih gasilcev ministru, ki so ga včeraj želeli samoiniciativno obiskati, namreč očitajo nespoštovanje stavkovnega sporazuma in zavračanje socialnega dialoga. Poklicni gasilci, ki jih je nato sprejel državni sekretar Damijan Jaklin, so svoj obisk opisali kot "krik obupanih".

"Današnji zaplet je nastal zaradi tega, ker se je sindikat poklicnih gasilcev želel dobiti izrecno z mano, kljub temu da smo v ekipi dogovorjeni, da se s sindikati dobivata državna sekretarja," je v izjavi za medije dejal Tonin, ki se je včeraj mudil na obisku pri kranjskih gasilcih. Kot mu je sporočil Jaklin, bodo pogovore z gasilci nadaljevali, zato Tonin tudi ne vidi težav.

Njihova stavkovna zahteva je po Toninovih besedah, da vsi profesionalni gasilci dobijo dodatek za vodenje. Medtem pa ministrstvo meni, da vsi do tega niso upravičeni, ker vsi ne vodijo intervencij. "Tukaj smo na različnih bregovih, ampak z dialogom lahko vedno pridemo do rešitev. Pri nas so jim vrata vedno odprta. Sprejeli jih bomo tudi v prihodnje. Morajo pa razumeti, da sindikati ne morejo diktirati, kdo bo na naši strani pogajalec," je dejal minister.

Tudi sicer je Tonin pojasnil, da ministrstvo vodi reden dialog z reprezentativnimi gasilskimi združenji. V svojem mandatu se je minister trikrat dobil s predstavniki gasilske zveze in trikrat s predstavniki poklicnih gasilcev, prav tako redno odgovarjajo na njihove pozive in predloge, je navedel.

"Slovenske gasilce izjemno spoštujem, delajo velike stvari in na ministrstvu smo dolžni poskrbeti za to, da jim zagotavljamo ustrezno opremo in pogoje dela," je še dodal Tonin. Spomnil je, da so letos povečali sredstva za tehniko in novo opremo, prav tako so društvom zagotovili dodatna sredstva. Sicer pa je po njegovem mnenju na mestu tudi vprašanje izstopa gasilcev iz enotnega plačnega sistema.

"Gre preprosto povedano za laž"



Predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc je v izjavi za medije pred ministrstvom za obrambo (Mors) pojasnil, da pri obisku ne gre za klasičen protestni shod članov sindikata, pač pa za "krik obupanih nad dogajanjem v naši državi s strani tistih, ki nas vodijo, ki kljub temu, da imajo jasno zapisane zaveze, ki so več kot le obljube, teh ne spoštujejo".

Pri tem imajo v mislih ministra Tonina, ki se kljub zavezam ministrstva za obrambo in vlade, podpisanim pred tremi leti, ni z njimi pripravljen niti srečati, je pojasnil. Spomnil je, da še vedno niso udejanjene zaveze iz stavkovnega sporazuma glede sklenitve normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in uveljavitev pravice do položajnega dodatka.

Zato so se odločili, da samoiniciativno pridejo na ministrstvo, pri čemer so pričakovali, da jih bo Tonin "v skladu z vsemi normativi socialnega dialoga" sprejel ter z njimi dorekel način realizacije podpisanih zavez, ki jih je minister dolžan udejanjiti, je poudaril Švarc. Ob tem je Švarc spomnil, da je bila praksa Toninovih predhodnikov drugačna in so bili vsi pripravljeni na socialni dialog.

Na ministrstvu za obrambo sicer omenjene očitke zavračajo in poudarjajo, da so ves čas pripravljeni na dialog s sindikatom. V sindikatu pa so zavračali pogovore z državnim sekretarjem Jaklinom, ki ga je za to pooblastil minister, so zapisali na ministrstvu. V sindikatu navajajo vrsto neutemeljenih očitkov, tako o nespoštovanju stavkovnih zahtev kot zavračanju sindikalnega dialoga, trdijo na Morsu.

"Temu ni tako, gre preprosto povedano za laž," pravi Švarc. Poudaril je, so Tonina in ministrstvo od oktobra lani petkrat pozvali k srečanju in nadaljevanju pogajanj, zadnji odgovor pa prejeli novembra lani. Takrat jih je Jaklin obvestil, da nadaljevanje pogajanj ni mogoče, dokler o tem ne odloči vlada. Kot je dejal, sami nimajo težav glede pogovora z nekom, ki ima mandat za pogajanja.