Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razglašena za mrtvo, a še na seznamu pogrešanih

Deli na:
Razglašena za mrtvo, a še na seznamu pogrešanih

Monika Zalokar, pogrešana od februarja 1996, pred petimi leti pa razglašena za mrtvo. - Foto: Policija.si

Prejšnji teden smo ob članku o pogrešanih osebah ugotovili, da je okrajno sodišče v Kamniku Moniko Zalokar iz Nasovč, rojeno leta 1965, pogrešano februarja 1996, pred petimi leti razglasilo za mrtvo. Kljub temu pa je omenjena še vedno na policijskem seznamu med pogrešanimi osebami.

Na vprašanje, zakaj je gospa Zalokar še vedno v njihovi javno objavljeni evidenci pogrešanih, na policiji pravijo, da pogrešane osebe ostanejo pogrešane, dokler niso najdene žive ali mrtve. V tem primeru je bila oseba samo proglašena za mrtvo, ni pa bila najdena mrtva. Dodali so, da postopek razglasitve osebe za mrtvo steče običajno na željo družine oziroma svojcev, da se lažje ureja druge pravne zadeve (dedovanje, odjava osebnih dokumentov ...).

In kdaj sodišče določeno pogrešano osebo sploh razglasi za mrtvo? V skladu z zakonom o nepravdnem postopku lahko postopek za to sprožijo svojci pogrešanega (običajno zaradi zapuščine) oziroma vsak, ki ima pravni interes ali državni tožilec. Posameznika sodišče razglasi za mrtvega, če o njem v zadnjih petih letih ni nobenega poročila in je od njegovega rojstva preteklo 70 let. Prav tako, če o njem v zadnjih petih letih ni nobenega poročila in je verjetno, da ni več živ.



Rok se šteje od dneva, ko je bil po zadnjih poročilih pogrešanec brez dvoma še živ. Med tiste, ki jih sodišče razglasi za mrtve, so še pogrešanci pri potopu ladje, prometni ali letalski nesreči, požaru, povodnji, potresu ali v kakšni drugi smrtni nevarnosti in o njem v šestih mesecih po prenehanju nevarnosti ni nobenega poročila. Ter tiste, ki so izginili med vojno zaradi vojnih dogodkov in o njih eno leto po prenehanju bojevanja ni nobenega poročila.

Če sodišče ugotovi, da so izpolnjeni pogoji za začetek postopka razglasitve pogrešanega za mrtvega, izda oklic. V njem navede bistvene okoliščine zadeve, pozove pogrešanca, da se oglasi, in vse, ki kaj vedo o njegovem življenju, da to sporočijo sodišču v treh mesecih po objavi oklica v uradnem listu. Z opozorilom, da bo sodišče po preteku roka pogrešanca razglasilo za mrtvega.