Revija Reporter
Slovenija

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja za »mulca«, zato je ta pred volitvami podprl Janeza Ciglerja Kralja

Igor Kršinar
29 17.518

29. maj. 2022 6:56 Osveženo: 8:41 / 29. 5. 2022

Deli na:

Anže Logar

Profimedia

Po naših informacijah je zunanji minister Anže Logar pred volitvami osebno podprl ministrskega kolega iz NSI Janeza Ciglerja Kralja in mu zaželel, da v okraju Ribnica premaga Jožeta Tanka oziroma mu onemogoči izvolitev.

Na koncu sta bila v državni zbor izvoljena oba, tako Tanko kot Cigler Kralj, oba sta celo izboljšala volilni rezultat izpred štirih leti (za SDS je nastopal Tanko, za NSI pa Ljudmila Novak), vendar možno tudi zaradi tega, ker se je okraj povečal za občino Dobrepolje.



Zamera med Tankom in Logarjem se vleče že od časa imenovanja tretje vlade Janeza Janše, ko je premier veljakom stranke SDS predstavil svoje kandidate za ministre. Ob razkritju, da bo zunanji minister Logar, naj bi Tanko izrazil javno nasprotovanje z besedami: »A ta mulc?«

Po prvotni objavi naše informacije v reviji Reporter me je poklical Tanko in želel zvedeti, od kod moje informacije, vendar sem mu razložil, da virov ne morem izdajati. Na vprašanje glede nasprotovanja Logarjevi kandidaturi za zunanjega ministra, pa je dejal, da ni uporabil ravno besede »mulc«.

Logar se na moj klic ni odzval. Po porazu SDS na volitvah se o njem vnovič govori kot alternativi Janši. Toda jasno je, da se avtokratski prvak SDS ne bo kar tako umaknil. Če bo presodil, da ga Logar preveč ogroža, se bo tudi njega na neki način odkrižal. Morda s kandidaturo za predsednika države, kjer SDS nima nobenih šans.

A precej ljudi v stranki je razočaranih, ker jih je na volitvah spet močno premagala novo nastala stranka z večinoma neznanimi kandidati in jih poslala v opozicijo. Tako je slišati tudi želje, da bi se Janša umaknil v Bruselj (bodisi da bi kandidiral kot prvi na listi v Evropski parlament ali pa bi se angažiral na visoki funkciji v Natu), stranko pa prepustil mlajši ekipi oziroma konkretno Anžetu Logarju, ki je kot zunanji minister nastopal bolj proevropsko kot Janša.

V času predsedovanja je Logar miril evropsko javnost z besedami, da Slovenija ni Madžarska, poleg tega je podprl zaslišanje Madžarske in Poljske v Evropskem parlamentu zaradi kršitev temeljnih evropskih vrednot ter se javno zavzel proti homofobiji in za spoštovanje pravne države in varstva temeljnih pravic. Zdaj bo v parlamentu sedel skupaj z radikalci, kot je npr. Branko Grims, čeprav ga, kot rečeno, najbolj moti Jože Tanko, ki je nasprotoval njegovemu imenovanju za zunanjega ministra.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24