Revija Reporter
Slovenija

Bi poskusili rastlinski file mignon? Gre za edinstveno imitacijo mesa

Biserka Karneža
8 881

3. apr. 2022 20:00

Deli na:

Tilen Travnik z ekipo podjetja Bevo je začel razvijati in tržiti inovativne rastlinske zrezke.

Primož Lavre

Z namenom ponuditi trgu nekaj več, je Tilen Travnik z ekipo podjetja Bevo začel razvijati in tržiti inovativne rastlinske zrezke, v svetu za zdaj edinstvene imitacije mesa.

Rastlinski file mignon (»file pljučne pečenke«) pod blagovno znamko Juicy Marbles se za zdaj prodaja prek spletnih strani, mogoče ga je pokusiti v restavraciji Pen kluba v Ljubljani in kamniški gostilni Repnik. Kmalu bo na prodajnih policah v večjih trgovskih centrih.

V ekipi zagonskega podjetja Bevo, d.o.o., ki ga je z Lukom Sinčkom, Majem Hrovatom in Vladimirjem Mićkovićem ustanovil Tilen Travnik, je glavno vodilo prepričanje, da mora hrana postati bolj zdrava, njena proizvodnja pa ne sme obremenjevati okolja.

Iz česa je »meso« narejeno in kako to, da je tako edinstveno? Zakaj ga doslej ni ponudilo že kakšno drugo podjetje?

Čemu je potrebno ponujati rastlinski izdelek z videzom in okusom po mesu veganskim kupcem, če ti tako ali tako nočejo uživati mesa?

Ali je bil izdelek narejen zato, ker člani podjetniške inovativne ekipe ne uživajo mesa, ker so bodisi fleksitarijanci, vegani in vegetarijanci?

Kje v Evropi je največje povpraševanje po tovrstnem »mesu« in zakaj je smiselna širitev prodaje prav na ameriško tržišče?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Reporter št. 14, 2022

Naslovnica