901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Radićeva napoveduje stečaje: Slaba podjetja morajo umreti

Deli na:

V Sloveniji po oceni ministrice za gospodarstvo Darje Radić prihajamo v fazo, da lahko jeseni pričakujemo večji val stečajev. Ministrica o imenih ni želela govoriti, a se bo zaradi stečajev po njeni oceni brezposelnost povečevala še celo leto 2011. "Kje se bo ustavila, je odvisno od dogodkov v Evropi," je dejala v pogovoru za Mladino.

V Sloveniji po oceni ministrice za gospodarstvo Darje Radić prihajamo v fazo, da lahko jeseni pričakujemo večji val stečajev. Ministrica o imenih ni želela govoriti, a se bo zaradi stečajev po njeni oceni brezposelnost povečevala še celo leto 2011. "Kje se bo ustavila, je odvisno od dogodkov v Evropi," je dejala v pogovoru za Mladino.

Ministrica proces stečajev razume kot čiščenje gospodarstva. "Slaba podjetja morajo odmreti," je dejala in dodala, da so zadaj zdrava podjetja, ki imajo dobre produkte in ki bodo zgodbo pognala naprej. Stečajev, ki bodo prišli, bo seveda bistveno več, kot je teh novih podjetij, vendar so tudi ta na poti.

Vegrad je po njenem mnenju sistemska napaka konjunkture in pregrevanja gospodarstva na nepremičninskem trgu. "Gradbeništvo se je v zadnjih štirih letih precej razmahnilo in je danes v težki situaciji. A zakaj? Če odmislimo vse nepravilnosti in sume goljufij, kar je po mojem stranski produkt, je problem gradbeništva v tem, da so zaradi prevelike rasti tega sektorja zašli v težave zaradi nakupa nove opreme," je dejala.

V poročilu o Vegradu, ki naj bi bilo končano do konca meseca, bo po njenem prepričanju veliko naukov. "Najpomembnejši bo zagotovo, da so nadzorniki, čeprav so šli skozi strokovni pregled kadrovsko-akreditacijskega sveta, preslabo poučeni, kakšne so pravzaprav njihove pristojnosti, kako nadzirati podjetja in kako ravnati v primerih, ko naletijo na sume nepravilnosti ali celo sume kaznivih dejanj," je izpostavila.

Namere nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšakove po ministričini oceni "niso bile dobre in čiste", ne le zaradi odnosa do države, ampak tudi zaradi znanega odnosa do upnikov, investitorjev in delavcev. "Na ministrstvu poznamo precej projektov, ki smo jih sofinancirali in za katere vemo, da so bili izpeljani precej netransparentno," je dejala.

Če bi bilo po njeno, bi v t.i. protitajkunskem boju nastopila še mnogo bolj odločno kot njen predhodnik Matej Lahovnik. "Zame je absolutno nesprejemljivo, da se ti primeri vlečejo tako dolgo. Da vsi tisti, pri katerih so nepravilnosti očitne, še danes ne čutijo posledic," je poudarila in dodal, da bi, če bi imela vpliv, zagotovo uporabila takšne inštrumente, kot so jih uporabili v Avstriji, pri direktorju Hypo Banke, ki se bo branil iz zapora.

Ministrica šele zdaj odkriva, kaj je to slovenska politika oz. kaj vse ti v imenu politike lahko naprtijo. "Karkoli delaš, lahko kar naenkrat dobi velike politične razsežnosti, tone ali ozadja," je ocenila in dodala, da ima denimo strokoven projekt združevanja slovenskih energetskih stebrov, nato pa to kar naenkrat dobi neko barvo.

To Radićevi ni najbolj prav. Z ministrom Gregorjem Golobičem sodeluje, že prej sta sodelovala, še pod Lahovnikom, ker imata ministrstvi mnogo skupnih točk, a to, kar "lahko danes slišite v javnosti, so velika pretiravanja", je ocenila.

Glede združevanja HSE in Gen Energije priznava, da je bila očitno prehitra, saj vsem vpletenim ni predstavila celotne slike, v kontekstu nacionalnega energetskega programa. Prepričana je, da strah premiera Boruta Pahorja pred združitvijo temelji na pomanjkanju informacij.

Združitev bi lahko bila eden od razlogov za ognitev referendumu o šestem bloku Teša, je priznala in dodala, da je za združitev še več drugih razlogov.

Drugi blok nuklearke bo v nacionalnem energetskem programu ostal kot možnost, toda najprej je treba preveriti umestitev takšnega objekta v širši regiji.

Glede morebitnega povišanja davkov je dejala, da se znotraj krizne skupine ministrov o tem pogovarjajo, vendar je njeno stališče jasno: dokler ne dosežemo triodstotne rasti gospodarstva, kakršnokoli dvigovanje davkov, prispevkov, trošarin ne pride v poštev.

Celoten proces, da Slovenija pride na zeleno vejo, bo, kljub njenim pričakovanjem, da se bo začel dolg države manjšati čim prej, gotovo trajal nekaj let ali kar celo obdobje. "Vse to je odvisno predvsem od mednarodnega okolja," je še poudarila Radićeva.