zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Radićeva molze pošto, njen izbranec Grošelj pa se ne pusti odgnati

Deli na:

Kljub temu da Klemen Grošelj za vodenje nadzornega sveta Pošte nima ne ustreznega znanja ne izkušenj in je še v konfliktu interesov, noče odstopiti. Medtem ministrica za gospodarstvo Darja Radić poštni dobiček preusmerja v državni proračun.

Kljub temu da Klemen Grošelj za vodenje nadzornega sveta Pošte nima ne ustreznega znanja ne izkušenj in je še v konfliktu interesov, noče odstopiti. Medtem ministrica za gospodarstvo Darja Radić poštni dobiček preusmerja v državni proračun.

Nedavno je skupina zaposlenih na Pošti Slovenije (podpisani so pismonoše in šalterski delavci) medijem poslala dramatično pismo, v katerem jih opozarjajo na »nevdržne razmere« na Pošti. Pišejo, da je imela lani Pošta 20 milijonov evrov dobička, brezkompromisna ministrica za gospodarstvo Darja Radić pa je brez dogovora in brez argumentov zahtevala, naj Pošta nameni v državni proračun 23 milijonov evrov bilančnega dobička iz leta 2009. Vse do danes še ni bil potrjen poslovni načrt za leto 2011.

Ministrici Radićevi očitajo, da je na čelo nadzornega sveta postavila obramboslovca Klemena Grošlja, ki mu doktorat iz obramboslovja ni v pomoč pri urejanju in nadzorovanju Pošte, saj gre za gospodarsko družbo. Za odločanje o usodi 6.700 zaposlenih so pričakovali nekoga z vsaj osnovnim ekonomskim znanjem. Opozarjajo, da so zaradi še nesprejetega poslovnega načrta investicije povsem zastale, delajo v nemogočih razmerah (dotrajanost opreme, vlaga), pismonoše morajo uporabljati svoja oblačila in ne službenih zaščitnih, službenim vozilom je že davno potekel rok uporabe, ni še sprejet kadrovski načrt … Nadzorni svet pod vodstvom Grošlja na nobeni letošnji seji ni potrdil poslovnega načrta za letos, vedno znova zahtevajo od poslovodstva na čelu z Alešem Haucem dodatne popravke.

Na Pošti potrjujejo, da so morali po sklepu vlade v državni proračun res izplačati 23 milijonov evrov bilančnega dobička za leto 2009. Čeprav to ogroža razvoj in investicije, odločitve lastnika o izplačilu ne morejo komentirati. Na vprašanje, ali so upravičeni Grošljevi očitki, da v poslovnem načrtu niso navedene dejanske vrednosti investicij, pravijo, da je predlog poslovnega načrta izdelan po metodologiji kot vsa poprejšnja leta, v skladu z usmeritvami nadzornega sveta pa pripravljajo še dodatna pojasnila. Če poslovni načrt ne bo v primernem času sprejet, obstaja tveganje, da načrtovane investicije ne bodo izvedene po predvidenem terminskem načrtu in v  višini za letos.


Grošelj od prvega marca vodi tudi kabinet ministrice Radićeve, s čimer je ob hkratnem vodenju nadzornikov Pošte Slovenije v konfliktu interesov po merilih OECD, toda z mesta predsednika nadzornega sveta noče odstopiti. Odgovarja, da je od oktobra lani upravljanje  kapitalskih naložbi države prešlo na neodvisno Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN). Po njegovem je težko govoriti o konfliktu interesov, saj ministrstvo za gospodarstvo nima nikakršnih pristojnosti glede upravljanja  Pošte.

Tudi sicer AUKN izvaja vrednotenje nadzornega sveta; če bo ocenila, da je v konfliktu interesov, bo seveda odstopil. Na čelu nadzornikov ostaja, ker želi, da se dokončajo nekateri nujni že sprejeti projekti, med njimi predvsem sprejem poslovnega načrta za letos, potrditev letnega načrta za lani in statutarne spremembe v skladu s spremembami zakona o gospodarskih družbah.

Z AUKN sporočajo, da morajo biti nadzorniki strokovni, izkušeni in brez konflikta interesov, zato bodo ob letošnjih letnih skupščinah predlagali nekatere spremembe. Njihov cilj je uvedba visokih standardov korporativnega upravljanja, in primerna sestava nadzornih svetov je ena od pomembnih poti k cilju.