favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pustna povorka pri Pahorju: bodo vodje poslanskih skupin končno snele maske in povedale, da podpirajo Janšo za mandatarja?

Deli na:
Pustna povorka pri Pahorju: bodo vodje poslanskih skupin končno snele maske in povedale, da podpirajo Janšo za mandatarja?

Jutri drugi, zaključni krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin, v sredo predsednik Pahor uradno s kandidatom za predsednika vlade oz. s sporočilom državnemu zboru, da kandidata ne bo predlagal - Foto: Bobo

Danes na pustni torek bo predsednik države Borut Pahor sprejel štiri maškare. »Imate kaj za pusta hrusta?« jih bo vprašal. »Janeza Janšo!«, bodo odgovorili.

Pust je sicer čas norčij, v Sloveniji pa gre za resne zadeve. Posvetovanja o morebitnem kandidatu za mandatarja, ki bi lahko dobil večinsko podporo v državnem zboru, se bodo udeležili vodje poslanskih skupin SDS, SMC, Desusa in NSI Danijel Krivec, Igor Zorčič, Franc Jurša in Jožef Horvat.

Medtem so v SAB vabilo na pogovore odklonili, ker ne želijo sodelovati v morebitni »desni« vladi. So pa se še naprej pripravljeni pogovarjati o »projektni koaliciji« z vsemi strankami razen SDS, ki so jo sami predlagali. Ta pa bi postala spet aktualna, če bi se izjalovila pogajanja o Janševi koaliciji.

Ključna stranka je SMC, katere predsednik Zdravko Počivalšek naj bi svoje poslance prepričal po sistemu počasnega kuhanja žabe. Odločno proti Janševi koaliciji je le Jani Möderndorfer, ki pa se bo iz poslanskih klopi poslovil, ko bo izvoljena nova vlada, saj se bo v parlament vrnil Miro Cerar.

Predsednika Boruta Pahorja bo zanimalo, kako daleč so pogovori in ali lahko vodje poslanskih skupin sporočijo ime kandidata, ki bi ga podprli za mandatarja. Kot je znano, je v igri samo eno ime, prvak SDS Janez Janša, stranke pa so po treh tednih pogajanj precej bližje odgovoru.

Ključna stranka je seveda SMC, katere predsednik Zdravko Počivalšek naj bi svoje poslance prepričal po sistemu počasnega kuhanja žabe. Odločno proti Janševi koaliciji je le Jani Möderndorfer, ki pa se bo iz poslanskih klopi poslovil, ko bo izvoljena nova vlada, saj se bo v parlament vrnil Miro Cerar.

Novi koaliciji naj bi bil naklonjen vodja poslancev Igor Zorčič, ki mu menda obljubljajo položaj predsednika državnega zbora. Omenja se sicer tudi kot možni kandidat za ministra za pravosodje, a zanj naj bi bilo vodenje državnega zbora prioriteta.

Zelo skeptična glede Janševe koalicije pa naj bi bila Janja Sluga, sicer tudi predsednica sveta stranke, ki je menda zaradi tega deležna hudih pritiskov predsednika. Kot je slišati, naj bi ji Počivalšek zagrozil, da bodo v primeru, če ne podpre Janševe vlade, njenemu možu, športnemu padalcu Matjažu Slugi, stornirali sponzorska sredstva.

Tako še vedno ni znano, ali bo Počivalšek v Janševo koalicijo pripeljal devet poslancev, ali osem, sedem ali celo manj. Če bodo Janšo podprli vsi poslanci SMC razen Möderndorferja, potem ima nova koalicija 47 glasov, skupaj s poslancema narodnih manjšin, pa kar 49, kar je več kot dovolj.

Največja osmoljenka nove koalicije je NSI, ki si intimno ne želi Janše za premierja, po drugi strani pa si ne morejo privoščiti, da ga ne bi podprli. Na petkovi neuradni seji izvršilnega odbora so se dogovorili, da se bodo še naprej pogajali za vstop v Janševo koalicijo, edina, ki je temu ostro nasprotovala, pa je bila evropska poslanka Ljudmila Novak.

Poslanska skupina Desusa naj bi zagotovila vseh pet glasov, saj tudi njihovo članstvo na terenu večinoma podpira vstop v koalicijo. Čeprav predsednica Aleksandra Pivec javno govori, da so zanjo prednostna izbira predčasne volitve, se v Desusu bojijo, da bi ostali v opoziciji, če bi Janša zbral dovolj glasov. Ker je glasovanje o mandatarju tajno, se namreč lahko zgodi, da bi ga v strahu pred predčasnimi volitvami podprl še kakšen poslanec SAB in SNS, čeprav uradno temu nasprotujejo.

Največja osmoljenka nove koalicije pa je NSI, ki si intimno ne želi Janše za premierja, po drugi strani pa si ne morejo privoščiti, da ga ne bi podprli. Na petkovi neuradni seji izvršilnega odbora so se dogovorili, da se bodo še naprej pogajali za vstop v Janševo koalicijo, edina, ki je temu ostro nasprotovala, pa je bila evropska poslanka Ljudmila Novak.

Ampak naši viri pravijo, da še ni vse dogovorjeno, saj je na mizi ostali cel kup odprtih zadev. Pravijo, da v osnutku koalicijske pogodbe ni kaj posebnega videti, saj menda prevladujejo stavki kot »zavzeli se bomo« in »treba bi bilo«. V njem denimo ni zakona o odpravi čakalnih vrst, ki ga je v državni zbor vložila NSI, ampak zgolj piše »Zmanjšali bomo čakalne vrste.«

Tudi njihove zahteve o uresničitvi vseh odločb ustavnega sodišča menda ni v koalicijski pogodbi, saj ustavni odločbi glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva nasprotujeta Počivalšek in Pivčeva. Čeprav Matej Tonin vztraja pri uresničitvi te določbe, pa menda Janša o tem še slišati noče.

Ta zadeva je za NSI še posebej pomembna, saj so po volitvah odklonili vstop v vlado Marjana Šarca, čeprav je takratna koalicija v osnutku koalicijske pogodbe obljubila tudi uresničitev odločbe o stoodstotnem financiranju javnega programa v zasebnih osnovnih šolah. Odprto je ostalo le vprašanje deleža zasebnih osnovnih šol v celotni mreži. Zato bo stranka težko vstopila v novo koalicijo, ki niti v osnutku koalicijske pogodbe ne ponuja uresničitve te odločbe ustavnega sodišča.

Poleg tega tudi ni jasno, katere resorje naj bi NSI sploh dobila v tretji Janševi vladi. Neuradno je slišati, da jim Janša ponuja tri resorje, med njimi naj bi bil tudi za obrambo, ki naj bi ga zasedel Tonin. Namesto njemu naj bi položaj predsednika državnega zbora ponujal Jožefu Horvatu, hkrati pa, kot rečeno, isti položaj ponuja Zorčiču iz SMC.

Foto: Bobo - Neuradno je slišati, da Janša Novi Sloveniji ponuja tri resorje, med njimi naj bi bil tudi za obrambo, ki naj bi ga zasedel Tonin.

Podobno je tudi pri drugih resorjih, kjer se za okolje in infrastrukturo zanimajo tudi v SMC, medtem ko resorja za delo in socialo ne želi prevzeti nihče, zato ga menda Janša ponuja NSI. Zanimivo, da za Desus ta resor ni več prioriteta, ker naj bi Pivčeva obdržala kmetijstvo, poleg tega pa naj bi ministrstvo za zdravje vnovič prevzel Tomaž Gantar, ki je že bil minister v drugi Janševi vladi.

Skratka, NSI naj bi dobila tisto, kar bo ostalo po Janševih dogovorih z SMC in Desusom. Poleg tega pa ji zadnja anketa Mediane kaže, da ji pogajanja za vstop v Janševo vlado škodujejo, saj je dobila manj odstotkov kot na prejšnji ankete. Prva Janševa vlada jih je že odnesla iz parlamenta. 

Tako bodo jutri zagotovo zanimive razprave ne le na izvršilnem odboru NSI, ampak tudi SMC in Desusa, ki se bodo (ločeno) sestali po srečanju vodij poslanskih skupin pri Pahorju. Pustni povorki bo sledila pepelnica, videti bomo, koga bodo zažgali in kdo se bo na koncu posul s pepelom.