mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pukšič za nižje plače poslancev

Deli na:

Nepovezani poslanec Franc Pukšič predlaga, da bi vse poslanske plače začasno znižali na 55 plačni razred. Poleg tega predlaga tudi ustanovitev t.i. recesijskega sklada, v katerega bi se stekal tako privarčevani denar. Zbrana sredstva recesijskega sklada pa bi se namenjala za pomoč socialno ogroženim zaradi krize, je še dodal.

Nepovezani poslanec Franc Pukšič predlaga, da bi vse poslanske plače začasno znižali na 55 plačni razred. Poleg tega predlaga tudi ustanovitev t.i. recesijskega sklada, v katerega bi se stekal tako privarčevani denar. Zbrana sredstva recesijskega sklada pa bi se namenjala za pomoč socialno ogroženim zaradi krize, je še dodal.

Pukšič je na novinarski konferenci predstavil dva predloga za znižanje poslanskih plač. Po prvem predlogu bi vse poslanske plače, ki so višje od 57 plačnega razreda, znižale na 57 plačni razred.

Po drugem predlogu, ki ga podpira tudi sam Pukšič, pa bi se vse poslanske plače znižale na 55 plačni razred, t.j. na trenutno najnižji plačni razred poslancev. Tako bi vsi poslanci po njegovih besedah dobili okoli 2140 evrov neto na mesec.

Kot je pojasnil, bi po prvem predlogu privarčevali letno 1,6 odstotka v masi plač za poslance oz. za okoli 100 minimalnih plač, po drugem predlogu pa bi privarčevali letno 3,8 odstotka v masi plač oz. za okoli 240 minimalnih plač.

Pukšič je dejal, da se trenutno poslanci uvrščajo od 55. do 62. plačnega razreda in da bi ukrep znižanja plač veljal začasno, tj. za letošnje leto. Povedal je, da še ni uradno vložil tega predloga, je pa z njimi seznanil nekdanje poslanske kolege iz vrst SDS. Ti po Pukšičevih besedah predlogu niso nasprotovali.

Prepričan je, da bi po njegovem predlogu privarčevali več denarja kot po predlogu predsednika DZ Pavla Gantarja. Slednji je v torek dejal, da bo pripravil predlog, s katerim bi znižali poslanske plače za povprečno en plačni razred.

Pukšič je tudi povedal, da se mu "zniževanje ministrskih plač za 200 evrov bruto zdi brezzveze". Ob tem je pozval vlado, naj pripravi program za znižanje javne porabe.

Kot je zatrdil, je vlada Janeza Janše v letih 2004-2007 znižala javno porabo s 45 na 42 odstotkov. Zato predlaga novi vladi, da bi v naslednjih letih znižala javno porabo za nadaljnje 3 odstotke.

Vlado je tudi pozval, naj pripravi zakon, s katerim bi direktorjem Telekoma, Darsa, Soda, Kada, nadzornikom ter drugim direktorjem družb v večinski državni lasti znižala plače. Njihove plače bi znižala tako, da "bo najvišja možna plača 55 razred plače poslancev, tj. 2140 evrov neto," je pojasnil poslanec.

Denar, privarčevan s temi ukrepi, bi se po Pukšičevem predlogu stekal v t.i. recesijski sklad. Kot meni, bi ta sklad najbolje vodil ali Rdeči križ ali Karitas ali ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. S sredstvi sklada bi pomagali družinam, ki so najbolj potrebne pomoči, je poudaril poslanec.

Po Pukšičevih besedah bi s temi sredstvi pomagali študentom, katerih starši - eden ali oba - bodo izgubili delo. Prav tako bi del teh sredstev namenili za malico tistim učencem v osnovni šoli, pri katerih bo vsaj eden izmed staršev izgubil delo. "Pomagali pa bi tudi tistim družinam, kjer sta oba starša izgubila delo," je dejal.

Nepovezani poslanec je tudi pozval kolegij DZ, "da mi končno - po mesecu in pol - dodeli tista delovna telesa, ki mi po zakonu in ustavi pripadajo".