mh370, malezijsko letalo Svet24.si

Bodo eni največjih skrivnosti letalske industrije...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

squid-game Odkrito.si

Obsojen na smrt, ker je gledal Squid Game

masle padec Ekipa24.si

ZMRAZI DO KOSTI! Slovenski skakalec utrpel ...

Slovenija

Prvi nadzornik SDH razrešen s funkcije stečajnega upravitelja

Deli na:
Prvi nadzornik SDH razrešen s funkcije stečajnega upravitelja

Foto: Primož Lavre

Damjana Beliča, prvega nadzornika 11 milijard evrov težkega SDH, je sodišče zaradi kršenja zakona razrešilo s funkcije stečajnega upravitelja. Nedvomno gre za odličen kader SMC.

Predsednik nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga Damjan Belič je hkrati direktor in lastnik podjetja Neos svetovanje, kjer nudijo storitve pravnega in finančnega svetovanja. Belič je tudi stečajni upravitelj, od 26. oktobra pa kot tak ne sodeluje več pri stečajnem postopku celjske gradbene firme Ingrad Gramat. Sodnica Andreja Zupan z okrožnega sodišča v Celju ga je namreč razrešila s funkcije stečajnega upravitelja in imenovala novega, saj je Belič po njenih ugotovitvah kršil določbo zakona o finančnem poslovanju in ni sledil navodilom sodišča v tem stečajnem postopku.

Zahtevo za razrešitev je avgusta letos vložil Vladimir Kučiš, upnik podjetja Ingrad Gramat, saj Belič v spis ni vložil dopolnitve k cenitvi kamnoloma Liboje in je sodišče zavajal. Kučiš mu je očital, da je z nepredložitvijo zahtevanega dokumenta kršil zakonske dolžnosti in s tem prispeval k temu, da bi bil on in navadni upniki z delitvijo kupnine kamnoloma oškodovani, upnik Ahac, d. o. o., pa na njihov račun okoriščen.

Belič je v odgovoru na očitke zatrdil, da je upošteval navodila sodišča in v roku predložil vse zahtevane dokumente, zavrnil je trditve o neenakopravnem obravnavanju upnikov. Toda sodnica je zapisala, da je sodišče Beliča kar trikrat pisno pozvalo k predložitvi dopolnitve cenitve, pa tega kljub temu ni storil, zaradi česar ga je zdaj razrešila. Po besedah poznavalcev sodišče pri stečajnih upraviteljih tako ravna zelo zelo redko.

Postavlja se vprašanje, ali lahko zaupamo, da bo Belič državljanom v korist nadzoroval upravljanje z 11 milijardami državnega premoženja (SDH), če celo pri ravnanju s premoženjem v stečajni masi ne upravlja v skladu z zakonom, niti po večkratnem pozivu sodišča, pri čemer mu očitajo poskus oškodovanja upnikov.

Pred leti je imela težave z zakonom tudi njegova mama Miroslava Belič, saj je v času, ko je bila na funkciji vrhovne sodnice, na črno gradila prizidek na družinski hiši v Rožni dolini v Ljubljani in zaradi tega v disciplinskem postopku dobila opomin, ker je škodovala ugledu sodniške funkcije. »Nisem pa bila razrešena, kot pravite, ampak sem šla v pokoj,« nam je pojasnila.

Loading...