908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

celje Ekipa24.si

V Celju nogometni vročinski val, pred tekmo vseh ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

roglic Ekipa24.si

Roglič z zlomljenim vretencem, iz Nemčije pa ...

Slovenija

Prvi april - dan za potegavščine

Deli na:

Prvoaprilska šala je običaj, ko ljudje eden drugega poskušamo potegniti za nos z lažnimi zgodbicami in informacijami. Tovrstne potegavščine so običajne v večini evropskih držav, prvič pa so bile omenjene že v 14. stoletju.

Na prvega aprila nas običajno poleg prijateljev in znancev poskušajo za nos potegniti tudi televizije in časopisi, ki objavljajo lažne, a vseeno nedolžne novice.

V nekaterih deželah si lahko prvoaprilsko šalo privoščijo le do poldneva, nato pa je to prepovedano. Od kod izvira ta običaj, ni natančno znano.

Leta 1713 je francoski sončni kralj Ludvik XIV. ta dan razglasil za "dan norcev in lažnivcev". Tega dne naj bi ga njegov dvorni norec tako potegnil za nos, da bi bil skoraj ob krono.

Prvoaprilska potegavščina je bila prvič omenjena leta 1392 v Canterburijskih zgodbah, tradicija pa po mnenju nekaterih izvira iz časa, ko je gregorijanski koledar novo leto iz konca marca premaknil na 1. januar, zato so si ljudje na prvega aprila za šalo izmenjali darila, ki pa so bila prazna.