1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prva zmaga Slovenije na svetovnih prvenstvih

Deli na:

Slovenska nogometna reprezentanca je v prvem krogu predtekmovalne skupine C na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki danes v Polokwaneju premagala Alžirijo z 1:0 (0:0). Za slovensko izbrano vrsto je zmagoviti gol dosegel Robert Koren v 79. minuti. Slovenija se bo 18. junija pomerila z ZDA, 23. junija pa z Anglijo.  

Slovenska nogometna reprezentanca je v prvem krogu predtekmovalne skupine C na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki danes v Polokwaneju premagala Alžirijo z 1:0 (0:0). Za slovensko izbrano vrsto je zmagoviti gol dosegel Robert Koren v 79. minuti. Slovenija se bo 18. junija pomerila z ZDA, 23. junija pa z Anglijo.

 

  • Stadion Peter Mokaba, gledalcev 30.325, sodniki: Batres (Gvatemala), Leal (Kostarika) in Pastrana (Honduras).
  • Strelec: 1:0 Koren (79.).
  • Slovenija: S. Handanović, Brečko, Šuler, Cesar, Jokić, Birsa (od 84. Pečnik), Koren, Radosavljević (od 88. Komac), Kirm, Novaković, Dedić (od 52. Ljubijankić).
  • Alžirija: Chaouchi, Bougherra, Belhadj, Yahia, Halliche, Lacen, Djebbour (od 58. Ghezzal), Matmour (od 81. Saifi), Ziani, Yebda, Kadir (od 82. Guedioura).
  • Rumeni kartoni: Ghezzal, Yebda; Radosavljević, Komac.
  • Rdeč karton: Ghezzal (73.).

Slovenski nogometaši so SP 2010 začeli z zmago. Ta je zgodovinska, saj je po treh porazih na mundialu 2002 sploh prva slovenska. Kekovi izbranci so jo proti Alžiriji napovedovali, uresničitev teh napovedi pa je še kako pomembna. Ne nazadnje tudi zaradi tega, ker sta se v soboto ZDA in Anglija razšli z neodločenim izidom in tako današnje tri slovenske točke, ki jih je prinesel gol Roberta Korena, pomenijo bistveno povečanje možnosti za želeno osmino finala.

Kek je kljub drugačnim namigovanjem s prejšnjih dni na koncu vseeno na igrišče poslal pričakovano in preverjeno zasedbo. Pri "Slovakih", kot se je na uradni spletni strani Mednarodne nogometne zveze zapisalo avtorju, je bila sicer edina dilema pred današnjim nastopom, ali bo selektor v napadu dal prednost Dediću ali Zlatanu Ljubijankiću. Na koncu se je odločil za strelca odločilnega zadetka v dodatnih kvalifikacijah proti Rusiji.

Malce spremembe si je Kek, ki je sicer uigraval tudi druge variante, privoščil v zvezni vrsti, kjer je zamenjal bočna igralca: Valter Birsa je tako začel na levi, Andraž Kirm pa na desni strani. Toda to različico, ki sicer ni bila novost, saj so jo že večkrat uporabili, je obdržal slabe pol ure, nato pa nogometaša poslal na njun "običajni" položaj.

V prvem polčasu se ni zgodilo nič posebnega. Pokazalo se je le, da imajo nogometaši nekaj težav z ustavljanjem in točnim oddajanjem žoge, najlepšo priložnost pa so v tretji minuti zapravili Alžirci, ko je po prekršku Bojana Jokića nad Karimom Matmourjem sposobnosti Samirja Handanovića s prostega strela preizkusil prvi zvezdnik Alžircev Nadir Belhadj. V prvem polčasu sta bila nevarna, a nenatančna še Rafik Halliche in Matmour.

Tako igro, previdno in enakovredno, je bilo sicer pričakovati, saj je tekma za obe ekipi pomenila ogromno. Navijačem na stadionu ob pomanjkanju razburljivih dogodkov na igrišču ni preostalo drugega, kot da se zabavajo z mehiškim valom. Nekajkrat so lahko sicer malce globlje zavzdihnili tudi ob slovenskih akcijah, saj se je Dedić večkrat znašel v ugodnem položaju za zadnjo podajo ali strel, toda na žalost slovenskih privržencev mu v teh trenutkih kljub nespornemu trudu ni uspevalo prav nič. Najnevarnejši slovenski strel v prvem delu je sicer sprožil Birsa v 43. minuti, ko je močno streljal z 20 metrov.

Kmalu po začetku drugega polčasa je Kek pričakovano Dedića zamenjal z Ljubijankićem, toda sprva so bili podjetnejši Alžirci, ki pa vseeno niso resneje zapretili Samirju Handanoviću. Ta si je zaradi sonca v drugem polčasu na glavo poveznil čepico. Na drugi strani je v 60. minuti dotlej najlepšo slovensko priložnost zapravil Kirm, ki je iz ugodnega položaja slabo streljal, tako da Faouzi Chaouchi v alžirskih vratih ni imel veliko dela.

So pa "puščavske lisice" v 73. minuti na igrišču ostale le z deseterico, saj si je Abdelkader Ghezzal hitro prislužil dva rumena kartona - drugega zaradi igranja z roko - in moral v slačilnico. A kljub temu se jim je v 77. minuti ponudila izjemna priložnost za vodstvo, ko je po nesporazumu Samirja Handanovića in Marka Šulerja do žoge prišel Karim Ziani, a akcijo preslabo končal.

Kazen je takoj sledila. V 79. minuti je namreč Robert Koren sprožil na videz nenevaren strel, toda Chaouchi si je privoščil podobno napako kot včeraj Robert Green v angleških vratih in tako moral žogo pobrati iz svoje mreže. Ta zadetek se je v tesni tekmi izkazal tudi za odločilnega, kar je poskrbelo za neizmerno veselje nogometašev s sončne strani Alp.