reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prva seja parlamenta

Deli na:

Novoizvoljeni poslanke in poslanci so začeli ustanovno sejo petega sklica državnega zbora. Po nagovoru dosedanjega predsednika DZ Franceta Cukjatija so oblikovali mandatno-volilno komisijo, ki trenutno že zaseda. Nato pa bodo novoizvoljeni poslanci potrdili svoje mandate, s čimer bo državni zbor tudi dejansko ustanovljen.

Novoizvoljeni poslanke in poslanci so začeli ustanovno sejo petega sklica državnega zbora. Po nagovoru dosedanjega predsednika DZ Franceta Cukjatija so oblikovali mandatno-volilno komisijo, ki trenutno že zaseda. Nato pa bodo novoizvoljeni poslanci potrdili svoje mandate, s čimer bo državni zbor tudi dejansko ustanovljen.

Ustanovna seja, ki jo vodi najstarejši poslanec Vasja Klavora (DeSUS), se je začela z nagovorom dosedanjega predsednika DZ Franceta Cukjatija. Ustanovno sejo vidi kot nov začetek in priložnost, da ponovno premislijo svoje poslanstvo in naloge, ki so jim zaupane. Po njegovih besedah gre za to, da bodo znali videti in slišati težave in stiske ljudi, o katerih bodo odločali, ter da bodo znali spoštovati vse, ne glede na to, kakšni nazorski opciji pripadajo.

"Kot je vsak začetek lep, poln optimizma, naj bo tudi ta začetek korak na bolje, da bomo lahko rekli, da smo storili nekaj dobrega za to državo in državljane," je novoizvoljene poslance nagovoril Cukjati.

Novoizvoljeni poslanci so nato potrdili dnevni red ustanovne seje ter oblikovali parlamentarno mandatno-volilno komisijo. Za predsednika 17-članske komisije so imenovali Dušana Kumra (SD), za podpredsednika pa Danijela Krivca (SDS). Člani komisije iz vrst SD so še Miran Potrč, Melita Župevc, Aleksander Ravnikar in Bojan Kontič, iz vrst SDS pa Jože Tanko, Andrej Vizjak, Marjan Bezjak in Rado Likar. Člani komisije so še Vili Trofenik in Ivo Vajgl (oba Zares), Vili Rezman (DeSUS), Silven Majhenič (SNS), Jakob Presečnik (SLS), Borut Sajovic (LDS) in Laszlo Göncz (narodna skupnost).

Mandatno-volilna komisija že zaseda na svoji prvi seji, na kateri bo na podlagi poročila Državne volilne komisije o izidu parlamentarnih volitev državnemu zboru predlagala potrditev poslanskih mandatov. Državni zbor bo nato nadaljeval ustanovno sejo s potrditvijo mandatov ter volitvami predsednika in podpredsednikov državnega zbora.

Ustanovne seje se sicer udeležujejo vsi poslanci razen Janeza Janše (SDS) in Zmaga Jelinčiča (SNS). Navzoči so tudi predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik, predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen, predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, predstavniki diplomatskega zbora in člani kabineta predsednika republike.