mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prva okužba s koronavirusom COVID-19 tudi v izlaškem ETI: sodelavce okužene poslali v samoizolacijo

Deli na:
Prva okužba s koronavirusom COVID-19 tudi v izlaškem ETI: sodelavce okužene poslali v samoizolacijo

Tako kot prejšnji teden, ko so se zaprle šole, se tudi zaposleni, ne le v ETI, tudi v drugih tovarnah sprašujejo, ali ne bi bilo najbolj prav, da bi tudi tovarne takrat zaprla svoja vrata. - Foto: Igor Gošte

Najprej poglejmo, kakšno sporočilo je na oglasni deski danes pričakalo zaposlene v izlaškem ETI.

Navajamo del obvestila, ki ga je za zaposlene spisalo vodstvo:

"Danes zjutraj smo bili obveščeni o potrjenem primeru okužbe delavke/ delavca z novim koronavirusom COVID 19. Skladno s priporočilom NIJZ in Medicine dela  in športa smo brez odlašanja ukrepali in preventivno izpraznili oddelke KZS 2M 2p in KZS 1M, sodelavce tega oddelka pa do nadaljnjega poslali v samoizolacijo."

Zapisali so še: "Kot dodaten preventivno ukrep, smo se odločili da do ponedeljka 30. 3. ostanejo doma tudi vsi ostali delavci iz kompletaže zgoraj, razen proizvodnje relejev."

Foto: Igor Gošte - Obvestilo v izlaškem ETI

Vprašanje je, če je to res zadostni ukrep. Kaj pa če se okuženost pri drugih pokaže šele po desetih dneh in še ne do ponedeljka, ko bi morali spet priti v službo?

Lahko si mislite, kako so se zaposleni počutili, ko so to prebrali. Spomnimo, da smo že pred tednom o tem v kakšnih razmerah skoraj tisoč delavcev dela in kaj se lahko zgodi pisali tudi v Reporterju.

Danes smo govorili tudi z nekaterimi zaposlenimi, ki so na drugih delovnih mestih oziroma drugih oddelkih, kjer proizvodnja nemoteno poteka tudi danes. Vsi se sedaj sprašujejo, ali so bili kakorkoli v stiku z okuženo ali s kom iz omenjenega oddelka. Nekateri so nam namreč povedali, da gre za delavko, ki je potem, ko so bili znani testi, sam poklicala in sporočila, da je okužena.

Seveda pa se sedaj postavi več vprašanj. Treba bo ugotoviti, s kom vse je bila delavka v stiku v samem podjetju, tudi ali je kdo od šefov posameznih oddelkov hodil iz oddelka v oddelek. Vprašanj veliko, odgovorov malo. Veliko pa je negotovosti in tudi strahu, saj imajo mnogi zaposleni svoje družine, h katerimi so potem, ko pridejo domov v stiku.

Tako kot prejšnji teden, ko so se zaprle šole, se tudi zaposleni, ne le v ETI, tudi v drugih tovarnah sprašujejo, ali ne bi bilo najbolj prav, da bi tudi tovarne takrat zaprla svoja vrata.

Na naša vprašanja smo prejeli tudi odgovor vodstva, ki ga objavljamo v celoti:

"ETI Elektroelement, d.o.o. vsak dan izvaja vse potrebne ukrepe za zajezitev možnosti okužbe z virusom covid 19. Imeli smo obisk inšpektorja za delo, ki je potrdil pravilnost naših ukrepov in odobril nadaljnje poslovanje podjetja.

Trenutno delamo s 50% kapaciteto v primerjavi s prejšnjim mesecem. Konkretne ukrepe po posameznih oddelkih in stanje v njih javnosti ne sporočamo. Dela na posameznih oddelkih prilagajamo kadrovski zasedbi in potrebam trga. Zaposlene vzpodbujamo, da ostanejo doma, če se slabo počutijo. Še vedno izvajamo popolnoma vse aktivnosti, ki smo jih opisali v prejšnjem sporočilu za javnost.

Trenutno smo se odločili za dva dni preventivno zaustaviti proizvodnjo tudi v nekaterih oddelkih, za katero ni bilo nobenih formalnih zahtev ali priporočil za zaustavitev. V skrbi za naše zaposlene. mag. Tomaž Berginc"