sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Provokacija: Slovenski levičarji so podpisovali fašistični manifest (VIDEO)

Deli na:
Provokacija: Slovenski levičarji so podpisovali fašistični manifest (VIDEO)

Foto: YouTube

Nikomur se ni sanjalo, da berejo in podpisujejo prevod fašistične peticije - Ljudje niso zlobni, so pa neizobraženi in zavedeni, je rezultate akcije na koncu videa povzel aktivist, ki je snubil podpise.

Splošna volilna pravica, z znižano starostno mejo na 18 let in mejo za kandidaturo na 25 let; volilna pravica za ženske; takojšnja uzakonitev 8 urnega delovnika za vse delavce; znižanje starostne meje za upokojitev iz 65 let na 55 let. Te in druge zahteve v peticiji za politične spremembe v Siriji, ki so jo 9. septembra podpisovali udeleženci antifašističnega shoda v Ljubljani, se ne zdijo posebej čudne, nekatere so nam že kar samoumevne pravice ljudi v sodobnih demokracijah. A zahteve v peticiji so stare že skoraj sto let, izvirajo pa iz fašističnega manifesta, ki ga je avtor provokativne akcije prevedel in Slovencem v podpis ponudil pod pojasnilom, da gre za peticijo za Sirijo.

Poslanka ZL Violeta Tomič je prebrala del peticije in izjavila, da se mora najprej v državi končati vojna, preden lahko pride do kakih političnih sprememb. Je pa peticija zelo lepo napisana, je dejala.

Drugi udeleženci shoda so brali peticijo in v njej niso našli ničesar spornega, nekaj postavk je bilo tudi kot na kožo pisanih levičarjem. Sem prav šokirana, da vsega tega nimajo, se je ob zahtevah peticije čudila ena od podpisnic. Nikomur se ni sanjalo, da berejo in podpisujejo prevod fašistične peticije. Ljudje niso zlobni, so pa neizobraženi in zavedeni, je rezultate akcije na koncu videa povzel aktivist in računalničar Marko Žerjal, ki je snubil podpise.

Peticija, ki so jo podpisovali

"Na začetku, ko sem začel snemati, sem se mislil malo norčevati iz ljudi, malo pokazati, kako pravzaprav ne vedo, kaj podpirajo oziroma čemu nasprotujejo. A potem sem videl, da bi v bistvu deset let nazaj, če sem iskren, podpisal to zadevo," je video zaključil Žerjal. "Če se ljudje ne naučimo prepoznavati fašizma, ga lahko ponovimo in vse grozote, ki so se zgodile takrat. Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni."

Žerjal je za Reporter povedal, da je želel preveriti, ali udeleženci protifašističnega shoda sploh prepoznajo fašizem. Podpisniki so dokument prebrali v celoti, dodaja, a nihče ni vedel, čigave so bile dejansko zahteve v peticiji. Na očitke, da je bila akcija zastavljena preveč enostransko, Žerjal odgovarja, da bo morda v prihodnosti naredil podobno akcijo, vendar zastavljeno v drugo smer.