Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Provokacija raperja Zlatka na državni proslavi: z megafonom je kričal vprašanje Pahorju in izzival policiste, da so Janševi verniki (FOTO in VIDEO)

Deli na:
Provokacija raperja Zlatka na državni proslavi: z megafonom je kričal vprašanje Pahorju in izzival policiste, da so Janševi verniki (FOTO in VIDEO)

Foto: Primož Lavre

Raper Zlatan Čordić Zlatko je z megafonom prekinil državno proslavo ob dnevu državnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani. "Spoštovani predsednik republike, na kaj smo lahko ponosni, če nam ne dovolijo omenjati narave, kulture, športa, samostojnih podjetnikov," se je uspel zadreti, nato pa je moral bežati pred varnostniki in policisti.

Vse skupaj je prenašal na Facebooku, kjer je pojasnil, da ne gre za protest proti državi, temveč za izražanje želje po boljši državi. Svoj današnji nastop je Zlatko opisal kot "umetniško uprizarjanje".

Na posnetku je videti Zlatka, ki je s prijateljem nekaj časa ob kombiju RTV Slovenija čakal na svojo priložnost in na konec pesmi Kje so tiste stezice. "Ne bom prekinjal nastopa, spoštujem vse umetnike," je pojasnil svoje čakanje.

Nato je prišel njegov trenutek. Z megafonom je stekel proti občinstvu proslave in zavpil svoje vprašanje predsedniku države Borutu Pahorju.

Policija je Zlatka in njegovega kolega ustavila, ju pretipala in ju legitimirala. Pred koncem videa ga je slišati, kako se s policisti pogaja, da trga noče zapustiti v spremstvu "robocopa" in da bi raje imel spremstvo kakega drugega policista.

"Borut, miška mala, lahko noč. Čas bi že bil, da se oglasiš, če si predsednik vseh državljanov, ali si samo predsednik, ki čuva svoj stolček," kasneje v videu še sporoči Pahorju.

To še ni bilo konec Zlatkovih večernih prigod. Nekoliko kasneje so ga znova ustavili policisti in ga legitimirali. Na vprašanje policista, kdaj je bil rojen, mu je odgovoril, da na pravoslavni srbski božič. Ne vem, kdaj je to, nisem veren, mu je odvrnil policist. "A gospodu Janši ste pa verni?" ga je provociral raper.

V videu tudi razločno pove svoj naslov in pozove: "Pridite me iskati, vsi ki imate karkoli proti."

Pogovor s policisti je bil kar dolg. Možje postave so želeli izvedeti, kako je prišel na varovano območje Kongresnem trgu. "Nihče mi ni rekel, da ne smem." Enemu od policistov je ponudil, da mu pokaže, kako je prišel v varovano območje. "Šel sem po poti spominov in tovarištva, kjer so kaplje krvi mojih prednikov. Kjer je moja domovina, se želim svobodno sprehajati," je odgovoril

Vse skupaj se je končalo, ko je bilo policistom očitno vsega dovolj in so ga spustili naprej.

"Ljubljana ni bila tako ograjena, razen po okupacijo fašistov," se je razburjal nad ograjami, ki so zaradi protestov postavljene po središču Ljubljane.

To je bil drugi incident z megafoni danes - že nekaj ur prej so rumeni jopiči na Prešernovem trgu na podoben način poskušali motiti alternativno proslavo.