klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

medved Svet24.si

Srečanje z medvedom – kako ravnati?

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Protifašizem« ne opravičuje zločinov

Deli na:

Anton Drobnič: »Konec je boljševiškega rasizma in pravne neenakosti, vzvišenosti partizanskih morilcev nad zakoni o vojnih zločinih in zločinih zoper človečnost.« Evropsko sodišče je namreč obsodilo zločine komunističnih partizanov med drugo svetovno vojno.

Anton Drobnič: »Konec je boljševiškega rasizma in pravne neenakosti, vzvišenosti partizanskih morilcev nad zakoni o vojnih zločinih in zločinih zoper človečnost.« Evropsko sodišče je namreč obsodilo zločine komunističnih partizanov med drugo svetovno vojno.

Veliki dom Evropskega sodišča za človekove pravice je 17. maja uveljavil sodbo v Latviji za vojne zločine obsojenega Vasilija Kononova. S štirinajstimi glasovi proti trem je razveljavil sodbo prvostopnega senata pod predsedovanjem slovenskega sodnika Boštjan M. Zupančiča.

Kdo je bil Vasilij Kononov? Kot v zadnji 78. številki Nove slovenske zaveze v prispevku Padec  nedotakljivih – od herojev do zločincev piše Anton Drobnič, je poveljeval skupini rdečih partizanov, ki je v latvijski vasi Mazie Bati leta 1944 umorila šest moških, ki so od Nemcev dobili orožje za obrambo, eden je bil tudi član Latvijske narodne straže, in tri ženske, od katerih je bila ena v zadnjem obdobju nosečnosti in so jo živo vrgli v ogenj, češ da jih je partizansko sodišče obsodilo na smrt, ker so bili izdajalci in okupatorjevi sodelavci.

Zgodovinar Božo Repe se je sodbe prvostopnega senata, kot piše Drobnič, »strokovno« veselil, ker »ne dovoljuje revizije zgodovine, niti relativizacije enovite protifašistične koalicije, niti relativizacije kolaboracije, poleg tega pa jasno nasprotuje teoriji o 'dvojni okupaciji' (fašistični in komunistični), ki se pojavlja tudi pri nas …«


Za Jožeta Pirjevca je to priznanje principa, da sodobna Evropa temelji na obsodbi nacifašizma kot absolutnega zla: »Enačiti tiste, ki so se borili proti nacifašizmu, s tistimi, ki so ga kakorkoli podpirali ali z njim sodelovali, ni dopustno. Pa tudi če so bili žrtve nasilja.« Predpise, ki veljajo za sojenje okupatorjem in sodelavcem, je po prepričanju Ljuba Bavcona »nedopustno uporabiti za sojenje pripadnika tiste strani v vojni, ki je bila nasprotna silam osi in domačim pomagačem.«

Po pritožbi Latvije je sodišče za človekove pravice odločilo drugače od Zupančičevega senata. Ni sodilo po tem, kaj in na kateri strani je storilec bil, ampak po storjenem dejanju. Prepoved vojnih zločinov velja za vse, tudi za protifašiste. Partizanski napad na nebranjeno vas je bil po haaških pravilih vojne nedovoljeno dejanje. Sklicevanje na partizansko sodišče je nedopustno, saj partizani niso imeli nobene sodne pristojnosti.

Trditev, da so vaščani izdali partizane Nemcem, da so bili izdajalci, ni resnična, saj vaščani niso z ničimer zavezani partizanom in jim ni noben državni zakon prepovedal o njih govoriti. Umorjeni vaški stražarji niso bili vojaki, orožje so imeli le za svojo obrambo. Bili so civilisti, z odvzemom orožja so partizani zagrešili tatvino.

S končno sodbo so se, če sledimo omenjenemu prispevku v glasilu Zaveze, »vsi iz boljševiških zločinov, laži in prevar in iz liberalnega intelektualističnega sprenevedanja skrbno sestavljeni miti o junaškem partizanskem boju med drugo svetovno vojno  v temeljiti in jasni, šestdeset strani dolgi sodbi, zrušili v prah.« Končalo se je dolgo obdobje partizanskih mitov, a »Slovenci groma iz Strassburga še niso slišali, saj so se zgagarji, repeti, pirjevci in bavconi z vsemi partizani in njihovimi nasledniki zavili v molk in o zadnji, najvišji evropski sodbi ne pišejo in ne poročajo. /…/ Tudi slovenskim kononovom, ki molčijo, sodba Evropskega sodišča za človekove pravice odločno in glasno govori, da so vojni zločinci in zločinci zoper človečnost.«

{jomcomment_lock}