stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Proti pritiskom

Deli na:

Osemnajst od skupaj 29 članov programskega sveta RTV Slovenija se je danes s skupno izjavo obrnilo na javnost z izjavo, v kateri so izrazili zaskrbljenost zaradi vse večjih političnih pritiskov aktualne oblasti na nacionalni radio in televizijo. Kot so zapisali, nasprotujejo politični menjavi vodstva in napovedujejo nadaljnje akcije.

Osemnajst od skupaj 29 članov programskega sveta RTV Slovenija se je danes s skupno izjavo obrnilo na javnost z izjavo, v kateri so izrazili zaskrbljenost zaradi vse večjih političnih pritiskov aktualne oblasti na nacionalni radio in televizijo. Kot so zapisali, nasprotujejo politični menjavi vodstva in napovedujejo nadaljnje akcije.

Pod izjavo so se poleg predsednika sveta Staneta Grande podpisali še Elizabeta Bernjak, Jana Bezenšek, Boris Cipot, Boris Grabrijan, Janez Gril, Jože Hribernik, Janko Kos, Tino Mamić, Bine Matoh, Leon Oblak, Stane Okoliš, Hubert Požarnik, Peter Rudl, Anton Šepetavc, Ivan Štuhec, Marjan Terpin in Matevž Tomšič.

Kot so zapisali, se politični pritisk stopnjuje, kljub temu, da je vodstvo zavoda na seji odbora za kulturo 7. in 15. aprila natančno in dokumentirano odgovorilo na postavljena vprašanja in na domnevne negospodarne odločitve v preteklem proračunskem letu in z uradnimi podatki dokazalo, da za kulturno umetniške vsebine namenja več denarja kot v prejšnjem mandatu.

Ministrici za kulturo Majdi Širca podpisniki očitajo, da so bile izjave članov sveta izpred nekaj tednov instrumentalizirane ob njenem nastopu v državnem zboru, zato se jim zdi izkoriščanje njihove pobude za napad na vodstvo RTV nedopustna manipulacija. Kot namreč menijo podpisniki, je prav to vodstvo uspelo hišo voditi brez izgub, za razliko od časov, ko so to hišo vodili ljudje iz političnih opcij, ki so v sedanjem trenutku najbolj glasne.

Zgolj primerjava različnih obdobij in vseh poosamosvojitvenih vodstev RTV Slovenija lahko po mnenju podpisnikov jasno pokaže, kdo je bil v tej hiši najbolj racionalen in hkrati programsko najmanj potraten. Kot je zapisano v izjavi, je sedanje vodstvo zatečeno stanje na RTV Slovenija sprejelo s spoznanjem, da je v hiši preveč zaposlenih, da se premalo dela, da je preveč zunanjih honorarnih sodelavcev in da se je z denarjem upravljajo razsipno.

Zahvaljujoč sposobnosti vodstva in odločnosti, se je hiša finančno konsolidirala, kadrovsko racionalizirala in kljub močni medijski konkurenci ohranila relativno dobro gledanost. Ustvarila je znatno več programskih presežkov na vseh področjih, ki bodo ostali trajna dediščina slovenske kulture, so zapisali pobudniki izjave in ob tem dodali, da je v času tega vodstva javna RTV izboljšala raven pluralnosti in rahljala politično enosmernost, ki je zaradi nedemokratične in tranzicijske dediščine v slovenskem medijskem prostoru še kako prisotna.

Podpisniki vladi med drugim tudi očitajo, da medtem, ko se v Sloveniji bohoti gospodarska in socialna kriza, potekajo celodnevne seje kabineta zaradi hudih trenj v vladi, koalicija pa se v parlamentu v več urni razpravi ukvarja z RTV Slovenija, zavodom, ki posluje pozitivno, ki ne odpušča delavcev in ki po vseh dostopnih podatkih izvršuje svoje javno poslanstvo. Očitno je ministrici, kot motorju seje DZ, bolj kot vse drugo pomembna ideološka čistka in nastavitev kadrov, ki bodo ustrezali njeni politični opciji, ne glede na uspešnost, so še zapisali.

Podpisani člani programskega sveta zato ostro protestirajo proti zlorabi državnega zbora za obračunavanje z neodvisnim medijem v točki, ko so politiki, ministrica in nekateri poslanci posegali in vrednotili programe RTV Slovenija. Po veljavni zakonodaji je namreč zato pristojen programski svet, ki to svojo vlogo tudi opravlja, ministričino ravnanje pa pomeni neposredno vmešavanje politike v programe, kar našo državo po njihovem mnenju vrača v smer totalitarne dobe, ko so bili mediji podrejeni politiki.

Sklepa o izboljšanju položaja kulturno umetniških vsebin podpisniki ne vidijo kot problematičnega, saj sedanje vodstvo v primerjavi s prejšnjim po njihovih trditvah znatno več sredstev namenja prav tem programom. Glede zahteve ministrice oz. stranke Zares, da poslovanje RTV Slovenija pregleda tudi računsko sodišče, pa sporočajo, da se vodstvo in programski svet ne bojita institucije, ki mora v državi opravljati svojo zakonito vlogo.

"Če pa računsko sodišče dobi politični ukaz za preiskavo, potem se s tem v celoti postavlja pod vprašaj njegova neodvisna vloga. Zato opozarjamo pred možnostjo zlorabe te državne institucije v politične namene, kot je to moč razbrati v primerih Filmskega sklada in medijskih razpisov. Če bo računsko sodišče tudi v primeru RTV Slovenija postopalo po političnem diktatu, se bo jasno pokazalo, da bo to le naslednja etapa v diskvalifikaciji in podrejanju RTV Slovenija politiki," so še dodali.

Podpisniki izjave najostreje nasprotujejo politični menjavi vodstva in napovedujejo nadaljnje akcije, vse do internacionalizacije problema, predsednika vlade pa javno pozivajo, da se predvolilnih načel dosledno drži in da ustavi neargumentirane napade na sedanje vodstvo RTV Slovenija.