stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Proti Kosu

Deli na:

Komisija DZ po zakonu o preprečevanju korupcije je ob obstrukciji koalicije danes predsednika Branka Mariniča pooblastila, da izrabi vsa pravna sredstva, da jim Komisija za preprečevanje korupcije posreduje seznam vseh prijav korupcije, ki jih je prejela. Marinič razmišlja o kazenski ovadbi.

Komisija DZ po zakonu o preprečevanju korupcije je ob obstrukciji koalicije danes predsednika Branka Mariniča pooblastila, da izrabi vsa pravna sredstva, da jim Komisija za preprečevanje korupcije posreduje seznam vseh prijav korupcije, ki jih je prejela. Marinič razmišlja o kazenski ovadbi.

Po pred časom sprejetih spremembah bi morala namreč Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, komisiji DZ posredovati podatke o vseh prijavah sumov kaznivih dejanj, ki jih je prejela, vendar tega po Mariničevih besedah do zdaj, kljub štirim pozivom, ni storila.

Člani komisije so zato Mariniča danes pooblastili, da uporabi vsa pravna sredstva za to, da bo Kosova komisija spoštovala poslovnik komisije DZ in omenjene obveznosti izpolnila. O tem, kakšni bodo njegovi ukrepi, Marinič danes še ni vedel povedati, razmišlja pa, je dejal, v smeri vložitve kazenske ovadbe zaradi nespoštovanja in zanemarjanja delovnih dolžnosti

Člani komisije so tudi sklenili, da bodo na naslednjo sejo komisije povabili vse člane Kosove komisije, da bi se skupaj dogovorili, kje so temeljni razlogi za oviranje nadzora s strani komisije DZ. Komisija je opravila tudi vpogled v premoženje funkcionarjev Kosove komisije, pri čemer je ugotovila, da podatki za enega funkcionarja manjkajo, zato je komisijo zaprosila za dodatna pojasnila.

Sejo so sicer še pred sprejemom dnevnega reda zapustili trije poslanci iz vrst koalicije. Kot je v ločeni izjavi za medije povedal Alojz Posedel (Zares) so se za obstrukcijo odločili zato, ker menijo, da so spremembe poslovnika, po katerih mora Kosova komisija mesečno podrobno poročati o vseh prijavah, ki jih je prejela, v nasprotju z zakonom o preprečevanju korupcije. Po njihovem takšna določba posega v operativno delo Kosove komisije, zato ne želijo "sodelovati na sejah komisije, dokler se sporni poslovnik ne spremeni".

Da bo prišlo do sprememb poslovnika pričakujeta tudi člana komisije Anton Kampuš (SD) in Franc Jurša (DeSUS). Po mnenju slednjega namreč ni smiselno, da se komisija ukvarja z vsakim primerom posebej.

Marinič je sicer danes tudi prvič javno povedal, da je za spremembe poslovnika komisije DZ glasovala tudi koalicija "iz vrst SD". Komentiral je tudi predlog za njegovo razrešitev, ki ga je na kolegij podala koalicija. Kot je povedal, je njegova razrešitev predvsem stvar poslanske skupine SDS, ki ji pripada. Sam sicer, kot je dejal, nikoli ni želel prevzeti vodenje omenjene komisije, pač pa jo je sprejel na željo poslanske skupine.