mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Protesti v Moskvi

Deli na:

Pred slovenskim veleposlaništvom v Moskvi se je danes zbralo kakih 40 pripadnikov ruske levice, ki protestirajo proti resoluciji Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki obsoja zločine totalitarnih režimov, poroča Televizija Slovenija.

Pred slovenskim veleposlaništvom v Moskvi se je danes zbralo kakih 40 pripadnikov ruske levice, ki protestirajo proti resoluciji Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki obsoja zločine totalitarnih režimov, poroča Televizija Slovenija.

TVS še poroča, da protestniki od Slovenije zahtevajo, da se od resolucije javno distancira in da umakne svoj podpis. Podoben protest je potekal tudi minuli četrtek, ko se je pred veleposlaništvom v Moskvi zbralo približno 20 ljudi.

Z zunanjega ministrstva v Ljubljani so nato sporočili, da je protest, ki se ga je udeležilo nekaj deset protestnikov, potekal mirno. Predstavnike protestnikov je tudi sprejelo vodstvo veleposlaništva. Veleposlanica Ada Filip-Slivnik je protestnike seznanila z uradnimi stališči slovenskega zunanjega ministrstva glede resolucije Parlamentarne skupščine Ovse, predstavila pa jim je tudi sicer odlične odnose med državama na vseh področjih. Po tem pogovoru s predstavniki protestnikov so se ti kmalu zatem razšli, so še sporočili z MZZ.

Parlamentarna skupščina Ovse je resolucijo sprejela v začetku julija kljub ostremu nasprotovanju Rusije, katere delegacija se glasovanja ni udeležila. Resolucija, s katero naj bi obeležili 20. obletnico padca železne zavese, poudarja, da se je Evropa v 20. stoletju soočila z "dvema velikima totalitarnima režimoma, nacizmom in stalinizmom, ki sta s sabo prinesla genocid, kršitev človekovih pravic in svoboščin, vojne zločine in zločine proti človečnosti".

Resolucijo sta predlagala litovska stran ter član Parlamentarne skupščine Ovse in poslanec v slovenskem parlamentu Roberto Batelli. Slednji je 3. julija v izjavi za STA povedal, da je sam najprej predlagal resolucijo, v kateri je bil obsojen le komunistični režim, resolucijo s podobno vsebino pa je nato pripravila tudi Litva. Sprejeta resolucija je po njegovih besedah kompromisni predlog obeh.

Batelli je danes za STA pojasnil, da je njegov predlog resolucije obsojal vse totalitarizme, ne zgolj komunizma, predvsem pa ni potegnil neposredne vzporednice med nacizmom in stalinizmom. Batellijev predlog resolucije, ki so ga STA posredovali iz DZ, v sedmem členu dejansko navaja, da Parlamentarna skupščina Ovse vnovič potrjujejo enotno stališče proti vsem totalitarnim vladavinam ne glede na njihovo ideološko ozadje.

V devetem členu pa države Ovse poziva, naj zagotavljajo trajno zavest javnosti o katastrofalnih posledicah, ki so jih komunistične diktature imele za dostojanstvo ljudi, individualne pravice in državljanske svoboščine. Batelli je ob tem poudaril, da je že iz naslova njegovega predloga jasno, da gre za 20. obletnico padca Berlinskega zidu in takrat so dejansko padle komunistične diktature.

Glavno sporočilo njegovega predloga pa je bilo v tem, da je potrebno kljub temu, da je od padca železne zaveze minilo že 20. let, delati na človekovih pravicah kot temelju demokracije, je še poudaril Batelli.