Revija Reporter
Slovenija

Proračun strahu pred volitvami: Šarec in šefi strank so zvili roke poslancem

Ivan Puc

24. nov. 2019 20:00

Deli na:

Marjan Šarec v državnem zboru, za njim ministri.

Primož Lavre

Konec prejšnjega tedna sprejet proračun manjšinske vlade, ki je za nekaj časa pretrgal špekulacije o kaki novi koaliciji, ki bi jo sestavil predsednik opozicijske SDS Janez Janša, je rekorden: po obsegu in po presežku.

Zadoščalo je, da se je premier Marjan Šarec na kosilu s štirimi hodi s šefi vladnih strank dogovoril, da malce zvijejo roke poslancem. Šarec je v tem resničnostnem šovu jezen na edinega »izdajalca« v njihovih vrstah poslanca Desusa Roberta Polnarja.



Sprašujemo se, če so oblastniki pogled uprli malce dlje, saj je vlada tako pri pripravi kot pri sprejetju proračuna zamudila edinstveno priložnost, da pogled usmeri v prihodnost in ne le v obdobje do naslednjih volitev. Proračun sicer prinaša rekordni presežek (415 milijonov), a računa na uveljavitev ukrepov (denimo znižanje odhodkov za socialne transferje), ki še niso uzakonjeni.

Pri zniževanju javnega dolga pod 60 odstotkov BDP, kar je maastrichtski kriterij, smo trenutno celo najboljši v evrskem območju, nam je pred začetkom poletja dejal finančni minister Andrej Bertoncelj.

Kako to, da nas je evropska komisija pred dnevi rangirala drugače in nas ni postavila v prvo skupini članic, katerih načrti so skladni z evropskimi proračunskimi pravili opredeljenimi v paktu o stabilnosti in rasti? Zakaj smo še vedno med tistimi osmimi državami, pri katerih komisija ugotavlja tveganja za kršitev pravil?

Glasovanje o proračunskih dokumentih je pokazalo, da tako v vladi kot v opoziciji glavne besede nimajo »neoliberalci« temveč »socialisti«. Zakaj so poslanci prekršili temeljno načelo pokojninskega sistema, da je pokojnina odvisna tudi in predvsem od vplačil?

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24