zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Propagirajo Tita, urednika Tednika pa so zaradi Thomsona podlo prisilili k odstopu

Deli na:
Propagirajo Tita, urednika Tednika pa so zaradi Thomsona podlo prisilili k odstopu

Foto: TV Slovenija

Združenje novinarjev in publicistov je ogorčeno, kako se je javna televizija znebila urednika oddaje Tednik zaradi intervjuja s pevcem Thompsonom

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je v današnji izjavi za javnost izrazilo ogorčenje in zaskrbljenost zaradi »odstopitve« Igorja Pirkoviča s položaja urednika oddaje Tednik na TV Slovenija. Kot se je izkazalo, je odstopil zaradi nevzdržnih pritiskov in zato, da zavaruje tiste, ki so mu stali ob strani.

»Pogrom nad svobodnim izražanjem in uredniško oziroma novinarsko avtonomijo je dosegel cilj. Ampak, pozor, ne piše se leto 1970, pač pa 2017. Vse zaradi korektnega in povsem objektivnega pogovora s hrvaškim glasbenikom Markom Perkovićem Thompsonom. Tako neargumentiranega pogroma nad prispevkom, ki je bil v javnem interesu, skorajda ne pomnimo,« so zapisali v združenju.

ZNP opozarja vodstvo RTV Slovenija in njen Programski svet, da zaradi odnosa do obravnavanega sami odstopajo od elementarnih demokratičnih načel, saj gre za eklatantno izvajanje represije na svobodo govora, na pravico do informiranosti in na uredniško avtonomijo. Pirkovičev intervju s Thompsonom je očitno le sredstvo za obračun z novinarjem, ki ni v spregi s »politično korektnostjo«, ki je za RTV skoraj že pregovorna.

Po drugi strani so na TV Slovenija objavili intervju s Slavkom Goldsteinom, hrvaškim avtorjem knjige o Titu, ki je bil popolnoma nekritičen do zločinov nekdanjega jugoslovanskega diktatorja Tita in kršitev osnovnih človekovih pravic v času njegovega režima.

»Ogorčeni smo, ker je novinarka Polona Balantič zlorabila oddajo o kulturi za poveličevanje nekdanjega jugoslovanskega diktatorja. Zaskrbljeni smo, ker RTV Slovenija uporablja dvojna merila in se miselno vrača v čase titoističnega totalitarizma,« še pravijo na ZNP.

Izjavi ZNP se je pridružilo tudi Hrvaško združenje novinarjev in publicistov - Hrvatski novinari i publicisti (HNiP).