marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

test Svet24.si

Za prvi spolni odnos ni nikoli prepozno, lahko pa ...

52-poljansek_2013 Necenzurirano

Pidovski tajkun prodaja podjetje, ki služi ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

Jama Revija Stop

Strašanski občutki groze in veliko smeha

luka doncic dallas Ekipa24.si

Kakšen odgovor Dončića in Dallasa vsem kritikom...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Programski svetniki: Grah Whatmough ni več direktor RTVS

Deli na:
Programski svetniki: Grah Whatmough ni več direktor RTVS

Andrej Grah Whatmough - Foto: Bobo

Programski svet Radiotelevizije Slovenija je sklenil, da se postopek razrešitve Andreja Graha Whatmougha, ki je zdaj v. d. generalnega direktorja zavoda, v času vložene pobude za razrešitev pa je bil še generalni direktor, ustavi. Večina članov sveta je menila, da ga ni mogoče razrešiti z mesta generalnega direktorja, saj mu je mandat prenehal.

Skupina 12 programskih svetnikov s prvopodpisanim Branimirjem Pianom, ki je vložila pobudo za razrešitev Graha Whatmougha z mesta generalnega direktorja, mu je med drugim očitala, da se je kot fizična oseba prijavil za organizatorja v referendumski kampanji o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in da je nezakonito razrešil direktorico Televizije Slovenija Natalijo Gorščak. Poleg tega so med očitki navedli, da ne zna vzpostaviti socialnega dialoga in ustrezno odgovoriti na stavkovne zahteve Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS, ki stavka že od 23. maja lani.

Svet delavcev medtem po besedah njegove predstavnice Ilinke Todorovski meni, da Grah Whatmough od ustanovne seje sveta delavcev oktobra lani onemogoča in zavira izvajanje delavske participacije v zavodu, kar povzroča škodo notranjim odnosom ter preglednemu odločanju in poslovanju. Po mnenju sveta delavcev je posebej zaskrbljujoče, da ovira priprave na volitve predstavnikov zaposlenih v novi svet RTVS v skladu z novelo zakona o RTVS in volitve delavskega direktorja v skladu s to novelo. To vidijo kot kršitev zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju in kot nespoštovanje referendumske volje volivcev.

Vendar pa je večina programskih svetnikov sledila pravnemu mnenju odvetniške družbe Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji. V skladu z njim mandata, ki je že prenehal, ni mogoče prekiniti ali kakor koli drugače odvzeti. Grahu Whatmoughu je namreč v skladu z novelo zakona o RTVS 28. decembra prenehal mandat generalnega direktorja, do imenovanja uprave v skladu z novelo pa opravlja funkcijo v. d. generalnega direktorja.Programski svet v nadaljevanju ni dal pozitivnega mnenja k predlogu finančnega načrta zavoda za leto 2023, ki ga bo sicer v sredo obravnaval nadzorni svet zavoda. Po predlogu so prihodki načrtovani v višini 139,44 milijona evrov, odhodki pa v višini 139,43 milijona evrov. Prihodkov bi bilo tako 3000 evrov več kot odhodkov.

V letošnjem letu je v predlogu načrtovana prodaja delnic Eutelsata v vrednosti 5,6 milijona evrov. Od tega bi šlo 3,175 milijona evrov za odpravnine, preostalo pa bi namenili za pokritje enkratnega dviga stroškov električne energije v letošnjem letu.

Programskemu svetu je sicer v skladu z novelo zakona o RTVS 28. decembra prenehal mandat, svoje delo pa bo nadaljeval do konstituiranja novega sveta zavoda v skladu z novelo, ki mora biti ustanovljen najkasneje do 26. februarja. Več upravičencev za imenovanje člana v novi svet je že objavilo javne pozive ustreznim organizacijam za posredovanje predlogov, v petek pa je to storil tudi nacionalni svet za kulturo, ki mora imenovati dva člana. Objavil je javni poziv kulturnim in umetniškim organizacijam ter organizacijam s področja avdiovizualnega sektorja.