GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Programski svet RTVS prvič v obnovljeni sestavi, bodo zamenjali Kadunca?

Deli na:
Programski svet RTVS prvič v obnovljeni sestavi, bodo zamenjali Kadunca?

Igor Kadunc - Foto: Primož Lavre

Čeprav dnevni red ponedeljkove seje programskega sveta RTVS ne prinaša odmevnih vsebin, za sejo v zainteresirani javnosti vlada dokajšnje zanimanje. Z nedavno menjavo sedmih svetnikov se je namreč sestava 29-članskega sveta pomembno spremenila in s tem tudi politična razmerja v njem. V javnosti pa odmeva tudi odnos premiera Janeza Janše do RTVS.

Državni zbor je 28. aprila imenoval sedem novih članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS): Alojza Bogataja, Nastio Flegar, Alenko Gotar, Roka Hodeja, Slavka Kmetiča, Janeza Štuheca in Andreja Prebila. Svetnikom, ki prihajajo iz vrst civilne družbe, je namreč 16. maja potekel mandat. Svet bo tako danes prvič zasedal v obnovljeni sestavi.

Iz opozicijskih LMŠ, SD in Levice je bilo slišati kritike, da si je koalicija razdelila članstvo v programskem svetu, čeprav bi tam morali sedeti predstavniki vseh poslušalcev in gledalcev. Opozorili so, da je RTVS javni, ne pa vladni ali strankarski zavod. V opoziciji pričakujejo, da bo koalicija skušala zamenjati generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca.

Vlada je nedavno tudi predčasno razrešila tri nadzornike RTVS in imenovala tri nove: Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala. Poleg tega so poslanci SDS predlagali predčasno razrešitev dveh nadzornikov. Parlamentarna mandatno-volilna komisija bo odločitev sprejela na eni od naslednjih sej, saj je za mnenje o predlogu zaprosila zakonodajno-pravno službo.


Odmeven tvit premierja Janše z 20. marca o delovanju RTVS pa je zbudil ostre odzive društva in sindikata novinarjev ter vodstva RTVS. Slednje je poudarilo, da ne pristaja na cenzuro. Odzval se je tudi programski svet in na dopisni seji v prvih dneh aprila sprejel izjavo, s katero je stopil v bran neodvisnemu in profesionalnemu delovanju RTVS.

Prav tako v javnosti še vedno odmeva vladno pismo Svetu Evrope s 7. aprila. V njem vlada RTVS med drugim očita veliko razsipnost, saj da je "v času, ko se drugi mediji borijo za preživetje in celo odpuščajo novinarje, v zadnjih desetih letih zaposlila 400 ljudi". Kadunc je očitke zavrnil in zagotovil, da zavod posluje racionalno in rtv-prispevek skrbno namenja za programe.

Na spletu pa je na pobudo Inštituta dr. Antona Korošca in časopisa Slovenec zaokrožila peticija Odgovornost.je za ukinitev rtv-prispevka. Njeni avtorji se zavzemajo za "možnost prostovoljne dodelitve tega prispevka mediju po lastni izbiri državljana". Pozivajo tudi k ustavitvi "političnega aktivizma v medijih, še posebej javnih, kot je RTVS". Peticija je doslej pritegnila 3770 podpisnikov.

Sicer bo programski svet RTVS na ponedeljkovi seji obravnaval poročilo o realizaciji programsko produkcijskega načrta zavoda v obdobju januar-april in poročilo varuha pravic gledalcev in poslušalcev za obdobje februar-april letošnjega leta. Med kadrovskimi zadevami bo zaradi zamenjave svetnikov volil novega namestnika predsednika sveta.