favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Program na RTV Slovenija vse slabši, zaposlenih vse več

Deli na:
Program na RTV Slovenija vse slabši, zaposlenih vse več

Delo receptorja poteka tudi v večernih urah. - Foto: Bobo

Vodstvo nacionalne RTV hiše je v decembru in januarju na področju zaposlovanja počenjalo točno to, kar so počenjali posamezni ministri v prejšnji vladi Boruta Pahorja: za vsak primer so na veliko zaposlovali svoje kadre.

RTV Slovenija sodi med večje javne zavode, njegovi programski in tudi finančni pokazatelji pa prej govorijo o tem, da bi bilo nujno potrebno začeti z resnim poslovno-programskih sanacijskim načrtom kot pa z pospešenim zaposlovanjem. Nekateri ob tem opozarjajo, da bo sedanje vodstvo pod generalom Markom Fillijem naslednikom pustilo katastrofalno zapuščino v finančnem smislu.

Izpad prihodkov na področju marketinga že presega pet milijonov v primerjavi z načrtom, vse večjo luknjo pa Filli polni s prodajanjem hišne srebrnine, se pravi delnic Eutelsata. V nasprotnem primeru bi bilo poslovanje verjetno za več kot 10 milijonov evrov v minusu. Programsko pa skokovito nazaduje gledanost informativnih oddaj, ki jih kot pravijo poznavalci niti virtualna prenova TV dnevnika in Odmevov ne bo rešila: če ni prave, dobre, profesionalne vsebine, tudi luči in mize in veliki ekrani nič ne pomagajo.

Ob zaposlovanju, ki naj bi prehitelo potrebno kadrovsko sanacijo , ki jo bo moralo izvesti prihodnje vodstvo, pa poteka tudi svojevrstna kadrovsko politična sanacija. Potem, ko je vodstvo RTV (Filli, Lombergar in Lampreht) politično obračunalo z vrhom MMC-ja in njegovim odgovornim urednikom Urošem Urbanijo, so se pred dnevi »poslovili« od dr. Valentina Areha, ki je bil urednik informativnih oddaj. Poslali so ga v arhiv. Namesto njega so na položaj urednika postavili Boštjana Kogovška, honorarnega sodelavca, ki je brez univerzitetne diplome. To je seveda proti vsem pravilom in internim predpisom na RTV in zatorej nezakonito. A kaj je zakonito in kaj ne generalni Marko Filli s svojim vodstvenim trustom sproti in po potrebi interpretira.

V zadnji števili glasila RTV Kričač so objavili naslednje nove zaposlitve:
Na TV SLOVENIJA
ANJA HUŠ – novinarka specialistka
ŠPELA KOŽAR – novinarka specialistka
ALEŠ KRČ – tehnik laboratorija
METKA ORNIK – novinarka specialistka
METKA JAKŠIČ – novinarka specialistka
PETRA POČKAJ – urednica uredništva
ANDREJA OKORN – novinarka specialistka
PPE RADIO SLOVENIJA
GORAZD REČNIK – novinar specialist
DEJAN JURAVIĆ – novinar urednik
MATEJA RATAJC – tuttistka
V REGIONALNEM RTV CENTERU KOPER-CAPODISTRIA
PETER LEBAN – realizator specialist
NEŽA LAZAR – tehničarka magnetoskopa
V GLASBENI PRODUKCIJI
MILKO JUREČIČ – tuttist
WOLFRAM WOBAK – tuttist namestnik
V SLUŽBI ZA ORGANIZACIJO, KADRE IN IZOBRAŽEVANJE
MIRJANA BIJELIĆ – sodelavec za organizacijo in poslovanje
ARNOLD MARKO – organizator izvedbe
IN V MULTIMEDIJSKI CENTER
KATJA PIRNAT – oblikovalec TV grafike

Po približnih podatkih naj bi sanacijski program RTV SLO v prihodnje predvideval zmanjšanje števila redno zaposlenih in honorarnih sodelavcev med 400 in 500 posamezniki. V nasprotnem primeru bomo dobili še eno javno ustanovo, ki bo plesala ples rdečih številk. Jih že zdaj, ampak luknje generalni pokriva z razprodajo delnic, ki so namenjene pomembnejšim tehnološkim prenovam in modernizacijam.

Zdaj pa je na primer nadzorni svet, ki ga vodi bivši visok partijc Lenart Šetinc, samo za specializirane programe na multipleksu TV direktorju Lombergarju odobril okrog 3 milijone evrov denarja iz razprodaje delnic. Pri tem pa želi Marko Filli po škandalu z Norkringom odkupiti še drugi multipleks in vložiti v HD tehnološko prenovo skoraj 20 milijonov evrov. Medtem pa Norvežani RTV SLO upravičeno tožijo zaradi nelojalne konkurence, saj je vodstvo RTV svoj multipleks mimo odločbe APEKA in nezakonito oddajalo komercialnim medijem.

Bogovi so res padli na glavo.
 

ZAHTEVA ZA OBJAVO POPRAVKA NA ČLANEK NA REPORTER.SI »PROGRAMI RTV SLOVENIJA VSE SLABŠI, ZAPOSLENIH VSE VEČ«

Na spletni strani www.reporter.si je pod začetnicama S. Š., objavljen članek z naslovom »Programi RTV Slovenija vse slabši, zaposlenih vse več«, ki temelji na zapisih, ki nimajo podlage v dejstvih in je zaradi nenavajanja dejstev ali pa samo sklepanja na temelju nepopolnih podatkov zavajajoč. Ne bomo ponovno pojasnjevali in demantirali zapisanih neresnic povezanih z domnevnimi kadrovskimi čistkami, ker smo o njih reviji Reporter, tako kot drugim medijem, posredovali že nekaj sporočil za javnost in jih tako o dogajanju pri reorganizaciji MMC pravočasno in transparetno obveščali, se pa bomo dotaknili drugih napačnih navedb in sklepanj. Zato posredujemo zahtevo za objavo popravka na članek, da bodo bralci spletne strani www.reporter.si objektivno obveščeni.

Zaposlovanje na RTV Slovenija poteka na podlagi kadrovskega načrta, ki je sestavni del vsakoletnega Programsko poslovnega načrta, ki ga obravnavata in sprejmeta tako Programski kot Nadzorni svet. Letni kadrovski načrt temelji tudi na preteklih dogovorih in eden od takih je Dogovor o priznanju pravic in zaposlovanju svobodnih in samostojnih novinarjev na Javnem zavodu RTV Slovenija. Omenjeni Dogovor je leta 2010 s Koordinacijo novinarskih sindikatov RTV Slovenija, IO Sekcije pogodbenih novinarjev pri Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija in Sindikatom novinarjev Slovenije podpisalo prejšnje vodstvo RTV Slovenija, ko je bil generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej, direktor Radia Slovenija Vinko Vasle in direktor Televizije Slovenija Jože Možina. V 5. členu tega Dogovora, je opredeljena dinamika zaposlovanja novinarjev po letih od leta 2010 do vključno leta 2012. Tega dogovora sklenjenega pod prejšnjim vodstvom RTV Slovenija se je tudi zdajšnje vodstvo držalo. Zato je z zaposlovanjem novinarjev, ki so poimensko navedeni v članku, so pa bili objavljeni v internem časopisu Kričač, javni zavod uresničeval podpisan Dogovor. Kljub temu pa velja poudariti, da plan kadrov kljub omenjenemu zaposlovanju v letu 2011 ni bil presežen, kar pa je bila izrecna usmeritev zdajšnjega vodstva RTV Slovenija. Z zaposlitvijo novih kadrov smo znižali tudi starostno strukturo, kar je tudi del kadrovske strategije javnega zavoda RTV Slovenija.

Najnižjo točko gledanosti od začetka izvajanja merjenj telemerije oziroma gledanosti je TV Slovenija dosegla v letih 2009 in 2010. Od druge polovice leta 2010 se vodstvo Televizije Slovenija s spremembo programske sheme, spremembo programskih vsebin in uvajanjem programskih novosti trudi trend padanja gledanosti upočasniti in ga na dolgi rok obrniti v smer naraščanja gledanosti. Da so programske spremembe pravilne, je mogoče ugotoviti tudi ob primerjavi gledanosti televizije v decembru 2011 in še posebej v januarju 2012 z enakim obdobjem izpred enega leta. Po podatkih izvajalca merjenja gledanosti AGB Nielsen Media Research je namreč gledanost v omenjenem obodbju porasla vsem trem programom TV Slovenija. Ob tem pa velja še poudariti, da se je povečala gledanost predvsem dnevnoinformativnemu programu TV Slovenija, v okviru katerega nastajajo jutranja in dnevna Poročila, Poročila ob petih, Prvi Dnevnik, Dnevnik, Slovenska kronika in Odmevi.
Zapis, da je poslovno stanje v javnem zavodu katastrofalno ne drži. Finančno stanje RTV Slovenija je stabilno, tako z vidika poslovnega izida za leto 2011, kjer izkazujemo presežek prihodkov nad odhodki kot tudi na področju likvidnosti. Javni zavod konec leta ni bil zadolžen, imel je celo manjši depozit. Delnice Eutelsata pa se prodajajo izključno za financiranje razvojnih projektov in skladno s sprejetim pravilnikom, kar je bila praksa tudi v preteklih letih ter tako finančna sredstva iz tega naslova niso namenjena financiranju tekoče dejavnosti javnega zavoda. Vse razvojne projekte odobrava in nad njihovim vsebinskim in finančnim izvajanjem ima nadzor Nadzorni svet RTV Slovenija. Na rednem delu poslovanja so bili prihodki in odhodki uravnoteženi. Za višino izpadlih prihodkov na področju oglaševanja, ki je v veliki meri posledica gospodarske krize, ki jo občutijo vsi mediji, ne samo v Sloveniji temveč tudi širše, je RTV Slovenija izvedla rebalans, dodatno pa so bili sprejeti tudi ukrepi za omejevanje porabe, ki so bili izpeljali v celoti. Glede na navedeno ni potrebe po pripravi in izvedbi sanacijskega načrta za javni zavod, kot piše novinar S. Š. Oziroma zdajšnje vodstvo RTV Slovenija ne bo zapustilo »katastrofalne zapuščine v finančnem smislu«, saj bilance izkazujejo gospodarno in stroškovno učinkovito poslovanje. Še manj pa je možno napovedovati, da bo zapuščina takšna kot jo predvideva novinar v svojem članku čez dobri dve leti, ko sedanjemu vodstvu izteče mandat.

RTV Slovenija ni nameravala in ne bo odkupila opreme Norkringa iz multipleksa B. V medijih je bila na voljo informacija, da bo Norkring opremo demontiral, o načrtu demontaže že potekajo dogovori. Javni zavod izvaja redne investicije v tehnološko posodobitev, ker je temu zavezan z letnim Programsko poslovnim načrtom, strategijo razvoja RTV Slovenija in zakonom.

Zavračamo pa tudi navedbe, da izvaja RTV Slovenija nelojalno konkurenco, saj proste kapacitete na multipleksu A zakonito oddaja v najem na podlagi dveh veljavnih zakonov (zakon o RTV Slovenija in zakona o digitalni radiodifuziji) in predstavljajo del zakonite tržne dejavnosti RTV Slovenija. Tudi nobena odločna APEK-a  tovrstne dejavnosti RTV Slovenija tega ni prepovedovala in ne prepoveduje.

Sabrina Povšič Štimec, Služba za odnose z javnostjo
RTV Slovenija