nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prodajalci Mercatorja naj bi danes prejeli kupnino - 172 milijonov evrov

Deli na:
Prodajalci Mercatorja naj bi danes prejeli kupnino - 172 milijonov evrov

Foto: Arhiv Reporterja

Prodajalci 53 odstotkov Mercatorja naj bi danes do konca dneva od hrvaškega Agrokorja prejeli kupnino v višini 172 milijonov evrov oz. 86 evrov na delnico. Agrokor mora nato objaviti še prevzemno namero za preostale delnice največjega slovenskega trgovca, tako da naj bi za celotni Mercator odštel približno 325 milijonov evrov.

Agrokor je po neuradnih podatkih že oblikoval poseben vmesni račun, s katerega naj bi nato denar prenakazal vsakemu posameznemu članu konzorcija prodajalcev.

V konzorciju so Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska, Nova Ljubljanska banka (NLB), Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), Gorenjska banka, Prvi faktor-Faktoring, Banka Koper, Hypo Alpe-Adria Bank, NFD, Banka Celje in NFD Holding.

Tri družbe iz skupine Pivovarne Laško, ki je kot največji posamični lastnik močno zadolžena in tudi sama sredi zahtevnega postopka finančnega prestrukturiranja, naj bi tako za svoj 23,33-odstotni delež prejele skoraj 76 milijonov evrov.


NLB in NKBM, ki sta v 100-odstotni državni lasti, pa bosta na račun na primer prejeli malo manj kot 35 milijonov evrov prva in 17 milijonov evrov druga.

Agrokor bo moral v roku treh delovnih dni po prenosu kupnine oz. preknjižbi približno 53-odstotkov delnic Mercatorja podati prevzemno namero za preostale delnice, ne prej kot v 10 in ne pozneje kot v 30 dneh po objavi namere pa mora objaviti še prevzemno ponudbo.

Če bodo pristali na ceno 86 evrov na delnico, bodo ostali delničarji prejeli 153 milijonov evrov. Med njimi prevladujeta hrvaška Splitska banka iz skupine Societe Generale (10,76 odstotka) in Unicredit Banka Slovenija (8,01 odstotka). Prek 62,5-odstotnega lastništva v družbi KLM, ki je 2,2-odstotni lastnik Mercatorja, je delničar v podjetju tudi predsednik PS in nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković.

Agrokor naj bi sicer poleg kupnine Mercatorju zagotovil še 225 milijonov evrov podrejenega posojila, od česar naj bi banke prejele 200 milijonov evrov, preostanek pa naj bi bil namenjen za obratni kapital.